18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Cvijanović: Ivanićeva teza pogrešna

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Srpska ide u reforme, bez obzira na to da li će dobiti finansijsku podršku međunarodnih finansijskih organizacija.

„Naravno da je lakše da provodite reforme ukoliko imate i političku i ekonomsku, odnosno finansijsku stabilnost. To olakšava situaciju, ali nije pretpostavka i jedini preduslov“, istakla je Cvijanovićeva sinoć za RTRS.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da je u Luksemburgu zatražio finansijsku podršku budžetima entiteta s ciljem provođenja reformi i da će samo pod tim uslovima entiteti biti zainteresovani za dalje reforme, Cvijanovićeva je rekla da je to pogrešna teza.

„Reći da će entiteti provodite reforme samo ako budu finansijski podržani je pogrešno“, rekla je Cvijanovićeva, navodeći da je dobro da svako ko ima priliku pomene da treba određena podrška, bilo koji predstavnik sa bilo kojeg nivoa vlasti, ali da je u ovom slučaju došlo do zamjene teza.

Cvijanovićeva je napomenula da govori u ime Srpske i da ne zna kako je to u Federaciji BiH.

„Mi smo poslali jasnu poruku i MMF-u i svim finansijskim organizacijama, kao i svima koji mogu i žele sa nama da sarađuju, da mi u reforme idemo sa ili bez finansijske podrške. Mi smo na taj način pregovarali u Vašingtonu“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da se Vlada Srpske trudila da svakoga uključi u proces dogovora o reformama i konačnog kreiranja tih rješenja.

„Što se tiče Republike Srpske, reforme jesu naš put i mi smo krenuli tim putem, i to zajedno gdje god je to moguće, uz visok stepen razumijevanja, saradnje i komunikacije sa našim socijalnim partnerima“, istakla je premijer Srpske.

Ona je ponovila da su reforme opredjeljenje Republike Srpske.

„Da li će neko to podržati ili ne, da li će zbog toga doći podrška budžetima ili ne, nije ni važno. Bilo bi dobro da tako bude, ali i ako ne bude mi idemo u reforme“, poručila je Cvijanovićeva.

Što se tiče samog reformskog procesa, rekla je Cvijanovićeva, on je već jasan, jer se u Republici Srpskoj već odmaklo u tome i očekuje se da će to uraditi i Federacija BiH.

„Imala sam priliku da dosta detaljno razgovaram sa federalnim premijerom, i to u nekoliko navrata, uključujući jedan razgovor koji smo imali u Vašingtonu, da vidimo na koji način su spojive neke stvari koje se dešavaju u dva entiteta.

Mislim da smo postigli visok stepen saglasnosti upravo o zakonskim rješenjima, kako ona treba da izgledaju da bismo što više ujednačili praksu u dva entiteta i na taj način izbjegli bilo kakve nedosljednosti ili, eventualno, konkurenciju. Smatram da smo se tu dobro saglasili“, rekla je Cvijanovićeva.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se