15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Cilj – izvoz proizvoda BiH u EU

BANJALUKA – Ministar spoljne trgoivine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da će jedan od prioriteta njegovog rada biti ispunjavanje uslova za izvoz proizvoda iz BiH na tržište EU.
On je najavio da će predstojeći period biti iskorišten za adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, s obzirom da je Hrvatska, kao ranija članica CEFTA, postala članica EU.

„Ta adaptacija je obaveza obje strane, još od ulaska Hrvatske u EU, i kroz pregovore pokušavamo da dođemo do obostrano prihvatljivog rješenja“, rekao je Šarović za „Nezavisne novine“.

Među prioritetima u budućem radu, Šarović je naveo reformski kurs i približavanje EU kroz ispunjavanje evrpskih uslova i zakonodavstva.

Komentarišući odluku EU o ukidanju proizvodne kvote na izvoz mlijeka, Šarović je rekao da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju definiše trgovinske odnose i da postoje jasna pravila i zaštitne mjere.

„Svaki litar mlijeka koji regularno uđe u BiH opterećen je carinom deset odsto i posebnim prelevmanom, u zavisnosti i od masnoće mlijeka“, dodao je Šarović.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se