15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

BiH prijeti dolazak na „crnu listu“?

SARAJEVO – BiH ponovo prijeti dolazak na „sivu“ i „crnu“ listu međunarodnih finansijskih organizacija, jer nije ispunila uslove koje traži Komitet stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma /Manival/ Savjeta Evrope, koji se odnose na usvajanje izmjena Krivičnog zakona BiH, navodi se u dokumentu koji je poslat inistitucijama BiH.

Na insistiranje četiri zemlje – SAD, NJemačka, Francuska i Velika Britanija, članice Manivala i FATF-a, globalne mreže za nadzor i kontrolu nad finansijskim transakcijama, za samo nekoliko dana mogla bi biti pokrenuta procedura kojom bi BiH završila na takozvanoj „sivoj“, odnosno „crnoj“ listi nekooperativnih i neusklađenih zemalja.

Eventualno uvođenje sanckija, kako se navodi u dokumentu pod oznakom „vrlo hitno“ koji je stigao iz Strazbura, imalo bi katastrofalne posljedice po cijeli finansijski sistem zemlje, prenosi „Dnevni avaz“.

Kompletne izmjene Krivičnog zakona BiH nisu usvojene u parlamentu BiH, iako je Dom naroda usvojio amandman na Krivični zakon u dijelu koji se odnosi na finansiranje terorizma.

Šef misije BiH pri Savjetu Evrope Almir Šahović uputio je ovaj dopis Ministarstvu inostranih poslova BiH, o čemu su upoznati Predsjedništvo, parlament i Savjet ministara BiH.

„Zasjedanje Manivala očekuje se od 13. do 17 aprila i vrlo je teško prejudicirati u kom će pravcu ići kada je u pitanju BiH. Manival, kada je riječ o situaciji u Evropi i svijetu vezano za terorizam, zauzima strožu poziciju prema svim članicama“, rekao je Šahović za „Avaz“.

On je Ministarstvu inostranih poslova predložio da uputi instrukcije ambasadama BiH u Vašingtonu, Berlinu i Londonu da obave razgovore, te da naglase da je kašnjenje u prilagođavanju legislative rezultat kompleksne ustavne strukture, a nikako nedostatka političke volje za borbu protiv pranja novca i finasiranja terorizma.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se