23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Aktuelni lideri najveći favoriti

BANJALUKA – Vodeće političke partije u Srpskoj i FBiH uveliko pripremaju teren za održavanje stranačkih sabora i kongresa na kojima će birati novo rukovodstvo, a prvi će taj posao da završe SNSD, HDZ BiH i SBB.

Sabori te tri partije zakazani su za subotu, a prema posljednjim prognozama njihovi aktuelni lideri će dobiti nove mandate na tim pozicijama.

Sabor SNSD-a biće održan u Istočnom Sarajevu, a najuže rukovodstvo stranke juče je usaglasilo posljednje detalje u vezi sa održavanjem tog skupa za koji kažu da će biti i radni i svečani.

Potpredsjednik stranke Radovan Višković izjavio je da je sve spremno za reorganizaciju stranke i promjenu statuta.

– Prema postojećim informacijama nema drugih kandidata za predsjednika stranke, osim Milorada Dodika – rekao je i dodao da očekuju da prisustvo oko 800 delegata i 100 drugih gostiju.

Istog dana, samo u Mostaru, novo rukovodstvo biraće i delegati HDZ-a BiH, a izvjesno je da ni tu neće biti značajnih promjena. Predsjedništvo stranke je dalo jednoglasnu podršku za novi mandat na čelu stranke aktuelnom predsjedniku Draganu Čoviću koji je na proteklim izborima dodatno učvrstio svoju poziciju nakon što je pobijedio u trci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Treća stranka koja će dalji put odrediti u subotu je SBB čiji trenutni lider Fahrudin Radončić takođe ima najviše šansi da nastavi da vodi tu stranku. Na kongresu koji će biti održan u Tuzli delegati SBB-a trebalo da izaberu i Glavni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti stranke.

Niz stranačkih sabora i kongresa biće nastavljen u maju. Tada bi trebalo da bude održana izborna skupština SDS-a.

Lider stranke Mladen Bosić kazao je ranije da još nije siguran da li će se kandidovati za predsjednika stranke, ali i da je uvjeren da će biti više kandidata za tu poziciju. Kao Bosićev najozbiljniji protivkandidat dugo se pominje predsjednik Gradskog odbora SDS-a u Bijeljini Mićo Mićić, a za čelnu poziciju je, prema navodima pojedinih portala, zainteresovan i Nenad Stevandić, aktuelni potpredsjednik Narodne skupštine RS, piše Glas Srpske.

Treći kongres Naše stranke biće održan sredinom maja, a lider stranke Denis Grac najvjerovatnije će biti reizabran.

I nadležni u SDA pripremaju teren za stranački kongres koji bi trebalo da bude održan 26. maja. SDA od smrti predsjednika Sulejmana Tihića vodi zamjenik predsjednika i aktuelni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je već najavio da će se kandidovati za tu poziciju, a u trku sa njim mogli bi da uđu Šemsudin Mehmedović i Adil Osmanović.

U NDP-u bi sve trebalo da bude spremno za unutarstranačke izbore do kraja juna, a Sabor PDP-a biće u septembru.

U PDP-u ističu da bi Mladen Ivanić, aktuelni lider, trebalo da još četiri godine bude predsjednik, a novo rukovodstvo na redovnom saboru u oktobru trebalo bi da dobije i SDP BiH.

Izbor novog rukovodstva:

SNSD 25. april

HDZ BiH 25. april

SBB 25. april

Naša stranka 16. maj

SDA 26. maj

SDS maj

NDP jun

PDP septembar

SDP oktobar

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se