18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

9 trikova koji smanjuju bol tokom depilacije

Depilacija voskom jedna je od najpopularnijih metoda uklanjanja dlačica.

Ova tehnika može biti poprilično bolna i neugodna. Kako bi vam olakšali posao, donosimo 9 jednostavnih trikova koji značajno ublažavaju bol, piše Zadovoljna.

1. Mala površina kože

Ako depilirate noge, krenite s područjem oko gležnjeva, ako krećete od ruku prvo obradite područje iznad zgloba šake. Manja površina olakšaće vam posao i detaljnije ukloniti dlačice, a bol će biti značajn manja.

2. Tableta protiv bolova

Oko pola sata prije odlaska na depilaciju popijte tabletu protiv bolova. Ona će značajno podići vaš prag bola i time vam pomoći da lakše prebrodite depilaciju.

3. Hladan oblog za kožu

Kockice leda zamotajte u najlon te u krpu. Krpom trljajte područje koje ćete depilirati dok ne osjetite da vam je koža lagano otupila na nadražaje. Led će djelovati poput analgetika jer će utrnuti kožu i povećati vaš prag bola.

4. Piling kože

Prije nego krenete s depilacijom napravite lagani piling kože. Na taj način ćete ukloniti mrtve ćelije kože te omogućiti dlačici da lakše izađe, a time sebi olakšati posao i smanjiti bol tokom depilacije.

5. Izbjegavajte preduge dlačice

Dlačice na tijelu duže od 6 do 7 milimetara prije depilacije trebali bi skratiti. Duga dlaka značajno će pojačati bol prilikom dpilacije, a postoji opasnost od pucanja folikula zbog čega depilacija neće biti potpuno uspješna.

6. Recite zbogom brijanju

Želite li tijelo depilirati voskom zaboravite na brijanje i budite dosljedni vosku. Brijanjem dlaka raste oštro zbog čega prva depilacija voskom možda neće biti toliko uspješna. Ali nakon što ste probili led, dlačice će rasti puno tanje i time vam olakšati daljnju depilaciju i smanjiti nivo bola.

7. Koristite obje ruke

Kako bi postupak depilacije bio što uspješniji i manje bolan, koristite obje ruke. Nakon što nanesete trakicu za depilaciju na kožu, jednom rukom zategnite kožu i držite je zategnutom, a drugom rukom povlačite trakicu s voskom.

8. Izbjegavajte one dane u mjesecu

Depilaciju ne bi trebali raditi tokom onih dana i dva dana prije i nakon menstruacije. U tom razdoblju prag boli je najniži zbog čega depilacija može biti prava muka.

9. Nakon depilacije

Kako bi sprečili iritacije na koži, 24 sata nakon depilacije izbjegavajte odlazak na sunce, aromatizovane losione ili one koje sadrže alkohol, usku odjeću.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se