12 C
Zvornik
19. април 2024.

7 namirnica protiv prvomajskog mamurluka

Prvomajski praznici za mnoge predstavljaju priliku za putovanje, odlazak u prirodu ili vikendicu, a za neke priliku da se dobro naspavaju i odmore. Međutim, ukoliko ste među onima kojima je neizostavni dio ovog praznika kvalitetan provod sa društvom, Kaymu.ba vam donosi listu namirnica čija će vam konzumacija olakšati oporavak i ublažiti simptome mamurluka.

Zeleni čaj

Bogat antioksidantima, zeleni čaj je odličan za detoksikaciju i oporavljanje jetre od prethodne noći. Ukoliko osjećate mučninu, vašem čaju možete dodati ruzmarin ili lavandu.

Jaja

Jaja obiluju cisteinom, aminokiselinom koja pomaže tijelu da razgradi toksine i time čisti vaš organizam. Takođe, proteini iz jaja stabiluzuju šećer u krvi i lako se probavljaju.

Banane

Ukoliko ste se poslije intenzivne noći probudili sa osjećajem slabosti i drhtavice u mišićima, niste jedini. Objašnjenje za ovo se nalazi u kalcijumu, čiji nivo znatno opada nakon konzumiranja alkohola. Posljedica toga su visok krvni pritisak i fizička slabost. Obzirom da banane obiluju kalcijumom, konzumiranje ove namirnice će vam zasigurno pomoći da se oporavite brže.

Sok od paradajiza

Tokom unošenja alkohola u organizam, naša jetra je prezauzeta procesiranjem pića da odražava normalan nivo šećera u krvi. Obzirom da je glukoza primarni izvor energije za mozak, nizak nivo šećera može da uzrokuje opštu slabost i slabo raspoloženje. Srećom, jedna čaša soka od paradajiza sadži dovoljno prostih šećera da se šećer stabilizuje i poboljša opšte stanje organizma.

supaSupa

Domaća supa ne samo da smiruje stomak, već i obiluje kalcijumom i natrijumom koji vraćaju ravnotežu u organizam. Takođe, obzirom da je supa slana, tijelo će tražiti više vode, čime se rješava i problem dehidracije.

Šparoge

Prema istraživanju sprovedenom u Koreji, konzumiranje šparoga prije ili u toku unosa alkohola može spriječiti ili bar ublažiti mamurluk. Razlog tome je što ovo povrće sadrži bitne enzime koji razgrađuju alkohol prije nego što ga naš organizam upije. Iako ih je poželjnije konzumirati preventivno, naučnici su utvrdili da čak i ako ih konzumiramo dan poslije, šparoge imaju pozitivno dejstvo na naš organizam.

Med

Med obiluje antioksidantima i koncetrisanom fruktozom, koje pomažu da se preostali alkohol brže izbaci iz organizma.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se