20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

U klizištima u opštini Zvornik oštećeno oko 50 stambenih objekata

ZVORNIK – Na području zvorničke opštine, iz dana u dan pojavljuju se klizišta od kojih su neka nova, a neka su prošlogodišnja i ponovo su u većoj ili manjoj mjeri proradila, nakon nedavnih kiša, saopštili su iz Opštine Zvornik.

Stručna lica Opštinske uprave Zvornik svakodnevno su na terenu gdje se preduzimaju mjere koje su moguće u datom trenutku, a takođe se daju instrukcije mještanima šta oni treba da urade kako bi se izbjeglo dalje proširivanje klizišta.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#d6d6d6″ arrow=“yes“ align=“right“]

Povezane vijesti:

[/quote]

– Najkritičnije je u mjesnoj zajednici Boškovići gdje je nakon majskih poplava oko 27 objekata uništeno ili oštećeno, a nakon nedavnih padavina taj broj se povećao za novih 18 kuća. U mjesnim zajednicama Malešić i Androvići 7 kuća je ugroženo i postoji opasnost da objekti budu urušeni, a takođe ugroženih kuća ima i u mjesnim zajednicama Tršić, Roćević, Lokanj, Kitovnice, Jasenica, Kula gradu, tako da možemo raći da se nakon martovskih padavina broj popeo na blizu 50 kuća. U ovom trenutku nastojimo da, prije svega, zaštitimo živote ljudi i njihovu imovinu. U pojedinim mjesnim zajednicama angažovali smo mehanizaciju na uspostavljanju putne infrastrukture i to je urađeno u mjesnim zajednicama Kiseljak, Lokanj, dijelu Malešića. Putna infrastruktura bila je uspostavljena i u Samarima, ali je novo veliko klizište u Liplju zatvorilo put prema mjesnoj zajednici Samari. Mještanima dajemo pumpe da crpe bunare, ali ih i pozivamo da se i sami organizuju, da jedni drugima pomognu kako bi iscrpili vodu sa parcela u blizini stambenih objekata i iz bunara čime će se spriječiti dotok vode u klizišta – kaže zamjenik načelnika opštine Zvornik, Bojan Ivanović.

Opština Zvornik će obezbijediti smještaj za sva lica kojima to eventualno bude potrebno, a sa poboljšanjem vremenskih prilika u značajnijoj mjeri biće angažovana mehanizacija, sa ciljem da se uslovi za život vrate u koliko-toliko normalne tokove.

Tokom majskih poplava prošle godine u klizištima je potpuno uništeno 30 stambenih objekata od kojih su u 14 objekata živjele porodice, dok je još 60 stambenih objekata u određenom stepenu pretrpjelo štete. Pored ovog broja, nakon majskih poplava najmanje 50 objekata nalazi se u zoni klizišta, ali nisu oštećeni.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se