-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Snijeg u Srpskoj donio brojne probleme

Zbog snježnih padavina na području opštine Sokolac od ponoći u oko 50 sela nema struje, rečeno je u sokolačkoj Elektrodistribuciji.

Na dalekovodu Kaljina struje nema na 50 trafostanica koje pokrivaju oko 25 sela i zaselaka, kao i na dalekovodu Novo selo od izvorišta Vrela Bioštice i dalje na 15 trafostanica. Električne energije nema ni na dalekovodu Auto baza na sedam trafostanica, te na „Unis“ na pet trafostanica.

Nadležni navode da je kvarove izazvao mokar snijeg koji opterećuje užad na elektromreži, kao i drveće koje se pod teretom snijega naslanja na mrežu. Ekipe radne jedinice Elektrodistribucije se nalaze na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Na području opštine Srebrenica snijeg intenzivno pada već nekoliko sati. Visina snježnog pokrivača u gradu je oko deset centimetara, a u seoskim planinskim područjima oko 20 centimetara. Zimske službe čiste gradske ulice, a sada rade na raščišćavanju prioritetnih putnih pravaca prema Skelanima i Milićima, dok seoski putevi prema udaljenijim mjesnim zajednicama još nisu čišćeni, kažu nadležni u Srebrenici.

Služba civilne zaštite upozorila je stanovništvo da obezbijedi dovoljne količine životnih namirnica i lijekova, jer može doći do neprohodnosti puteva, što će uzrokovati prekid saobraćaja i telefonskih komunikacija. Iz CZ su naveli, da ukoliko se situacija pogorša, organizovaće neprekidno dežurstvo da bi se blagovremeno reagovalo i pružila pomoć ugroženim osobama ako se ukaže potreba. Stanovnici će moći tražiti pomoć na telefonski broj 056-445-534.

Na području opštine Bratunac, kiša intenzivno pada od sinoć, ali nije izazvala intezivniji porast vodostaja rijeka. Kako je rečeno, vodotoci su tek blago povećani i za sada nema opasnosti od poplava.

Područje jugozapadnog dijela Srpske prošle noći zahvatilo je jako snježno nevrijeme, praćeno vijavicom i jakim vjetrom koji stvara nanose. Snijeg je otežao odvijanje saobraćaja, naročito preko planinskih prevoja i visoravi. U zimskoj službi Mrkonjić-puteva ističu, da su za sada svi ovdašnji regionalni i magistralni putevi prohodni, a vozačima se preporučuje da vožnju prilagode zimskim uslovima na putu.

Posebno je otežano stanje na Sitničkoj, Јanjskoj i Kupreškoj visoravi, gdje je palo od 30 do 50 centimatara snijega. U opštini Kupres, prema infromacijama načelnika opštine Riste Milišića, sva sela su zavijana, a nastava je prekinuta u OŠ „Miloš Ždero“. Učenici zbog zavijanih puteva nisu mogli doći na nastavu. Čišćenje lokalnih puteva na Kupreškoj visoravni je otežano, jer jak vjetar stvara nanose i preko jednog metra.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se