23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Savjeti za svakodnevnu detoksikaciju

Koncept detoksikacije ne mora djelovati zastrašujuće.

Uvođenjem jednostavnih navika u svakodnevicu vam može pomoći da pospješite zdravlje cjelokupnog organizma i osjećate se najbolje što možete, piše “Zdrava i sretna“.

LimunPijte toplu vodu s limunom

Ujutro na prazan želudac popijte toplu vodu sa svježe iscijeđenim sokom od limuna. Limun će regulisati pH vrijednost i pospješiti rad probavnog sistema.

Vježbajte

Brza kardiovaskularna vježba će vam pomoći u oslobađanju tijela od toksina. Ako imate pristup sauni, svakako to iskoristite.

Jedite što više svježih namirnica

Neprocesuirana i svježa hrana je najbolji način da provodite detoksikaciju na svakodnevnoj bazi. Povećajte unos namirnica kao što su kupus, cvekla i zeleno lisnato povrće jer oni pospješuju funkciju jetre.

cveklaKuvajte sami

Istraživanja su pokazala da osobe, koje rijetko jedu kuvane obroke, imaju veći rizik od nakupljanja toksina u organizmu. Nikada ne možete znati na koji način je pripremljena hrana koju niste sami pripremili, stoga svakako počnite što češće kuvati.

Pijte zeleni čaj

Kafa je zdrava, ali prekomjeran unos može uzrokovati anksioznost. Stručnjaci preporučuju da barem jednu šoljlicu kafe dnevno zamijenite sa zelenim čajem. On takođe sadrži kofein, ali i katehine koji pospješuju rad jetre i potiču detoksikaciju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se