18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Romskim porodicama predato 13 stambenih jedinica

ZVORNIK – Danas je u Zvorniku obavljena svečana predaja obnovljenih i saniranih stambenih jedinica za 13 romskih porodica u okviru projekta „Akcija Roma“.

Uručenju ključeva na terenu prethodio je sastanak načelnika opštine Zvornik Zorana Stevanovića sa predstavnikom Delegacije Evropske Unije u BiH, Vladimirom Pandurevićem, direktoricom Humanitarne organizacije „Hilfsverk Austria Internešnl“ za BiH Suzanom Jašarević i direktorom ASB-a za Jugoistočnu Evropu Elmirom Bojadžićem.

Jašarevićeva je istakla da je ovim projektom Evropska Unija pokrenula podršku romskoj populaciji, kao najbrojnijoj manjinskoj populaciji u BiH i ujedno dala podršku implementaciji dekade inkluzije Roma 2005-2015.

– Radi se o socijalno ugroženim porodicama koje ili nisu imale nikakve uslove za život ili oni nisu bili dobri. Ovaj projekat finansira Evropska Unija i opština Zvornik je jedna od 14 opština koja je u ovom projektu čija je ukupna vrijednost oko 3.036.000 evra, od čega 2.500.000 evra daje Evropska Unija, a ostala sredstva obezbjeđuju lokalne vlasti. Ukupno će biti izgrađene ili obnovljene 152 stambene jedinice – pojasnila je Jašarevićeva.

Ona je dodala da je realizator projekta „Hilfsverk“ u saradnji sa „ASB-om“.

Načelnik Stevanović rekao da je vrijednost projekta 280.000 KM od čega je učešće lokalne zajednice 80.000 KM.

– Danas dajemo na upotrebu 13 stambenih objekata čime je riješeno stambeno pitanje svih domicilnih Roma. Zahvalni smo svima koji su uzeli učešće u ovom projektu. Ovdje se radi o vrlo osjetljivoj populaciji koja je bila praktično bez ičega – napomenuo je Stevanović.

U okviru projekta „Akcija Roma“ pet objekata su izgrađeni od temelja, a ostali su sanirani.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se