8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Prepoznajte da li kupujete crni ili obojeni hljeb

Ovi savjeti će vam pomoći da više ne kupujete „mačku u džaku“

Crni ili raženi hljeb izrazito je popularan među populacijom koja brine o svom zdravlju i vodi računa o pravilnoj ishrani. Takav hljeb trebalo bi da se proizvodi većinom od čitavog pšeničnog ili raženog zrna, tako da zadržava sve važne hranljive materije.

Pri kupovini je zato veoma važno da li je crni ili integralni hljeb zaista ”crni”, odnosno da li je proizveden od čitavog zrna ili je samo dodata karamela za boju ili čak nešto podmuklije, što uopšte ne bi trebalo da se nalazi u hljebu.

Anonimni pekar koji je dobro upoznat sa metodama bojenja hljeba, opisao je da se u takozvani crni hljeb za boju dodaje – baš svašta. Od kafe, kakaa, vještačkih boja do crvenog vina… Metode kojima se služe proizvođači su različite, sve samo da bi uštideli i na vama zaradili.

Raženim hljebom se zapravo može nazvati samo onaj koji sadrži najmanje 30 odsto raženog brašna.

Kod raženog tijesta, kvalitet glutena je loš (što je zdravo), pa dolazi do pucanja “rešetke” od glutena, što prilikom pečenja onemogućuje da voda ispari. Rezultat toga je zbijena struktura pravog raženog hljeba. Kod pšeničnog testa kvaliteta glutena je značajno bolji. Rezultat je rastresita i prozračna struktura hljeba.

Kao zaključak gore navedenog – nije moguće da hljeb sa većinskim procentom raženog brašna bude mek kao pšenični hljeb, prenosi Dnevno.

Kako prepoznati pravi crni hljeb?

– Stavite u vodu komad sredine crnog hljeba. Ako hljeb pobijeli, a voda potamni, znači da je obojen.

– Crni hljeb je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego beli.

– Crni hljeb nemože biti prozračan i elastičan.

– Sredina crnog hljeba ima dublje pore i manja mu je zapremina.

– Drugačije miriše od bijelog.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se