23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Počela realizacija projekta CRS-a u Zvorniku

ZVORNIK – U organizaciji Humanitarne organizacije CRS danas je u Zvorniku održano predavanje za 27 korisnika iz reda povratnika koji su obuhvaćeni projektom „Ekonomska integracija manjinskih povratničkih porodica u opštini Zvornik“ na temu „Značaj analize zemljišta i uputstvo za uzorkovanje zemljišta“.

U okviru projekta, ovih 27 korisnika koji su ispunjavali uslove propisane Javnim pozivom, dobiće i sadnice maline, sjemenski materijal kastavca kornišona, za zasijavanje površine od jednog do dva dunuma, kao i sisteme za navodnjavanje, te besplatnu analizu zemljišta.

Gordana Radić iz CRS-a rekla je da će izabrani korisnici krajem sedmice uzeti uzorke zemljišta za analizu koja će biti izvršena u laboratoriji banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta. Za početak aprila planirana je isporuka sadnica malina, a početkom maja isporuka sjemena kornišona i sistema za navodnjavanje.

„Za ove korisnike ćemo organizovati niz teoretskih radionica i praktičan rad na terenu o tome kako i šta treba uraditi u datom momentu. Oni neće biti prepušteni sami sebi, jer će biti angažovana Zemljoradnička zadruga „Voćar“ koja će vršiti monitoring tokom vegetacije.“

Predavač, prof. dr Mihajlo Marković sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci kaže da poljopriredni proizvođači nedovoljno praktikuju analizu zemljišta.

– Poljoprivredni proizvođači bi prije sijanja trebali da znaju stanje plodnosti svog zemljištu i na osnovu toga da dobiju preporuke za vrstu, količinu i vreme primjene đubriva. Takođe, ako se pravilno ne uzorkuje zemljište, dobićemo pogrešne rezultate i zato je potrebno da znaju koji je značaj analize i postupak uzimanja uzorka koji se sastoji od 10 do 25 pojedinačnih uzoraka uzetih sa različitih mjesta na parceli – kazao je Marković.

Ukupna vrijednost projekta je oko 50.000 KM, a sredstva su obezbijedili CRS, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH kroz Fond „Julia V. Taft“, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Opština Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se