18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Mljekare otkazuju otkup mlijeka

BANJALUKA – Pojedine mljekare počele su da otkazuju otkup mlijeka od proizvođača iz RS, što bi moglo da ugrozi već poljuljanu domaću proizvodnju.

Zabrinutost proizvođača sve je veća s obzirom na to da vlasti u BiH još nisu uradile ništa kako bi bio omogućen izvoz u Evropsku uniju, ali ni i u Rusiju i Tursku, koje su pominjane kao alternativno tržište nakon što je izgubljeno evropsko. Problemi proizvođača mlijeka eskalirali su nakon što su izgubili jedno od najznačajnijih izvoznih tržišta – Hrvatsku kada je ta zemlja 1. jula 2013. godine ušla u EU. Mlijeko iz BiH ne može u EU zbog neispunjavanja svih standarda koje Unija traži.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da u BiH nije napravljen nikakav pomak u ispunjavanju uslova za izvoz mlijeka na tržište EU.

– Proizvođači su u veoma teškoj situaciji jer pojedine mljekare otkazuju otkup. Plašimo se da će to ugroziti proizvodnju mlijeka i egzistenciju 20.000 domaćinstava – kazao je Usorac.

On je istakao da će tražiti od nadležnih institucija da iznađu rješenje za izvoz u EU, ali i u Tursku i Rusiju. Istakao je da je višak mlijeka na domaćem tržištu posljedica ogromnog uvoza po dampinškim cijenama.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Stočar“ iz Bijeljine Ostoja Nikolić ističe da proizvođači ne znaju šta da rade sa viškom mlijeka.

– Dosta farmi na području Semberije se zatvara jer ljudi nemaju kome da prodaju mlijeko – naglasio je Nikolić.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba kaže da je Kancelariji za hranu i veterinarstvo EU (FVO) dostavljen akcioni plan koji je vraćan na doradu.

– Jedna od najvažnijih preporuka za organe u BiH se odnosi na jačanje organizacije službenih kontrola, njihovih ovlašćenja, supervizije kojoj podliježu i ovlašćenja koja imaju za efikasnu primjenu zakonskih propisa s ciljem ispunjavanja zahtjeva EU. Mjere za realizaciju ove preporuke zahtijevaju veći broj aktivnosti, na čemu se radi – kaže Kalaba.

Predstavnici Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH zatražili su juče od vlasti u BiH da se hitno uključe u rješavanje problema u vezi sa tržišnim viškom mlijeka u zemlji, da ne bi došlo do prekida otkupa mlijeka od domaćih poljoprivrednika. Procjenjuje se da je na domaćem tržištu trenutno višak oko 10 miliona litara mlijeka, javlja Glas Srpske.

Proizvodnja

Prema procjenama Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS, lani je proizvedeno 110 miliona litara mlijeka.

– Nije smanjena količina mlijeka koja se proizvodi, ali se smanjuje broj proizvođača. Nekada smo imali oko 12.000 proizvođača, a sada samo oko 6.500 – naglasio je Usorac.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se