13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Linta pisao Platiniju: Šuker je pristalica Hitlera

BEOGRAD – Predsjednik Koalicije izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta uputio je pismo predsjedniku UEFA Mišelu Platiniju, u kojem ga obajveštava da je novi član Izvšnog odobra UEFA, predsjednik Fudbalskog saveza Hrvatske Davor Šuker pristalica ustaša i nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Linta u pismu navodi da je Šuker ispoljio simpatije prema ustašama i vrijeđao hrvatske zvaničnike srpske nacionalnosti i da zbog toga ne može da doprinese borbi UEFA protiv rastućeg rasizma, diskriminacije i govora mržnje.

On je ističe da Šuker smatra da ustaše na čelu sa Antom Pavelićem nisu zločinci koji su tokom Drugog svjetskog rata izvršili genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, već oslobodioci i borci za interese hrvatskog naroda.

„Postavlja se pitanje da li bi čelnici fudbalskog saveza neke druge evropske države ostali na fukciji da je njihov savez podržao kandidata koji je pristalica Adolfa Hitlera i drugih nacističkih vođa? Odgovor je veoma jasan. Istog trenutka bi bili prinuđeni da podnesu ostavke“, naveo je Linta.

On je podsjetio da je ustaški režim, kao najvjerniji saveznik Hitlera i nacističke NJemačke tokom Drugog svjetskog rata na najmostruozniji način u logorima smrti i izvan njih pobio na stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma.

Kao potvrdu da je Šuker pristalica ustaškog režima Nezavisne države Hrvatske /NDH/ i njihovog vođe Ante Pavelića, Linta je u pismu naveo niz primjera.

Linta navodi da se Šuker, kao fudbaler „Real Madrida“, 1996. godine fotografisao sa osmjehom na grobu ustaškog vođe i ratnog zločinca Ante Pavelića u Madridu, a krajem 2010. godine je dao skandaloznu izjavu da se time ponosi.

On dodaje da Šuker, kao predsjednik Fudbalskog saveza Hrvatske, nije pokrenuo disciplinski postupak protiv izvršnog direktora Fudbalskog kluba „Dinamo“ iz Zagreba Zdravka Mamića kada je marta 2013. godine na nacionalnoj osnovi vrijeđao ministra sporta i obrazovanja Hrvatske Srbina Željka Jovanovića, riječima da „Srbin ne može voditi najvažniji resor u Hvratskoj“.

On podsjeća da je Šuker, kao predsjednik Fudbalskog saveza Hrvatske, maja 2014. godine zabranio ministru sporta da uruči pehar pobjednika kupa fudbalerima „Rijeke“ sa skandaloznim objašnjenjem da će to „prije dopustiti i Ciganinu, ali ne i Željku Jovanoviću, jer je srpskog porijekla“.

Napominje se da Šuker, kao predsjednik Fudbalskog saveza Hrvatske, nije osudio postupak hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića, koga je UEFA suspendovala zbog širenja nacionalne i rasne mržnje, jer je poslije utakmice Hrvatska-Island novembra 2013. godine u Zagrebu, sa terena uzvikivao ustaški pozdrav „Za dom“.

U pismu se navodi da je Šuker, kao predsjednik Fudbalskog saveza Hrvatske, maja 2014. godine dao skandaloznu izjavu da će Hrvatska igrati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu za suspendovanog Šimunića, čime je poslao jasnu poruku da podržava njegov fašistički čin na ovoj utakmici.

On ističe da Šuker, kao predsjednik Fudbalskog saveza Hrvatske, nije osudio ustaško skandiranje na fudbalskoj takmici između „Hajduka“ i „Osijeka“ novembra 2013. na stadionu Poljud u Splitu, kao i na drugim fudbalskim utakmicama u Hrvatskoj.

Linta je zamolio Platinija da sa sadržajem ovog pisma upozna ostale članove Izvršnog komiteta i predsjednike 54 nacionalna saveza koji su članovi UEFA, da mu odgovori u razumnom vremenskom roku.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se