10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Kusturica ovjekovječio posljednji radni dan Muhike

MONTEVIDEO – Prvo poslijepodne nakon što je predao dužnost predsjednika Urugvaja, Hoze Muhika je proveo u društvu srpskog režisera Emira Kusturice i Huana Karlosa, kralja Španije koji je nedavno abdicirao.

Kusturica je u telefonskoj izjavi Srni iz Montevidea rekao da je bivšem predsjedniku pravio društvo i na njegovom skromnom imanju u okolini grada, nakon što je predao predsjednički mandat svom nasljedniku Taberu Vaskezu.

„Muhiku je ispratilo više od 15.000 ljudi, koji su ga pozdravili burnim aplauzom. U šali sam mu rekao da ga je više ljudi ispratilo kada je odlazio, nego što ga je pozdravilo kada je dolazio“, istakao je Kusturica.

Srpski režiser boravi u Montevideo, gdje je kamerama ovjekovječio posljednji radni dan Muhike, a tim materijalom će upotpuniti igrano-dokumentari film „Posljednji heroj“, posvećen „najskromnijem lideru na svijetu“.

Mediji u Urugvaju ističu da će film Emira Kusturice doprinijeti da se ličnost njihovog predsjednika „osvijetli sa svih strana“. Dio filma o odlazećem predsjedniku Urugvaja, osvjedočenom ljevičaru, Kusturica je snimio ranije.

Kusturica kaže da je film koncipiran na temi posljednjeg radnog dana Hozea Muhike.

„Pratio sam ga od zore do zore. Uz njega sam bio posljednja 24 sata predsjednikovanja. Nakon predaje dužnosti, Muhika je sjeo u svoju ‘bubu’ i otišli smo na njegovo skromno imanje“, otkrio je Kusturica.

Detalji iz privatnog života Hozea Muhike su ono što je srpskog reditelja navelo da napravi film – 80 odsto državničke plate dijelio je urugvajskoj sirotinji, tokom predsjedničkog mandata živio je sa suprugom u jednosobnoj kući na farmi u Montevideu, odbio je ponudu prebogatog šeika da mu za milion dolara proda 28 godina staru „bubu“ kojom se vozi na posao, nije imao lično obezbjeđenje…

I pored velike popularnosti, zbog ustavnih odredbi, Hoze Muhika /79/ nije mogao da se kandiduje za drugi uzastopni predsjednički mandat.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se