23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Klizište u Trnovici: Jedna kuća odsječena od prilaza (foto)

ZVORNIK – Klizište u zvorničkom naselju Trnovica ugrožava nekoliko stambenih i infrastrukturnih objekata.

Kako su nam rekli mještani tog sela, jedna kuća je već putno odsječena, a ako klizište nastavi sa radom mogla bi se desiti još veća šteta. Juče na teren niko od nadležnih nije izlazio, pa se još ne zna koje su razmjere ovog klizišta.

Od maja prošle godine i katastrofalnih poplava i klizišta, opština Zvornik je jedna od najugroženijih od strane ovih prirodnih nepogoda, izazvanih ponajviše velikom količinom padavina.

Kližište u selu Boškovići proglašeno je najvećim u Srpskoj.

Direktor Republičkog zavoda za geološka istraživanja „Geozavod“ Dragan Mitrović rekao je da su geološki sastav, nagib terena, padavine, seizmološke karakteristike terena i neplanska gradnja glavni parametri zbog kojih su sjeverni i sjeveroistočni dijelovi Republike Srpske najviše zahvaćeni klizištima.

Nestabilnost prostora naročito se javlja u uslovima enormnih padavina. „To su prostori opština Lopare, Ugljevik, Zvornik, Bratunac, Doboj, Banjaluka, Čelinac, Kotor Varoš, Višegrad, Foča“, rekao je Mitrović.

On je naveo da je u Boškovićima u posljednje vrijeme registrovano najveće klizište. „Više od 35 stambenih objekata, putne, elektro i vodovodne infrastrukture, groblje, crkva i ostali objekti su najvećim dijelom oštećeni ili potpuno uništeni“, naveo je Mitrović.

Mitrović je naveo da je prošle godine u Loparama i Zvorniku aktiviran najveći broj klizišta, ali da nisu sva registrovana, te smatra da je neophodno da ta klizišta budu trajno sanirana.

„Uglavnom su vršene interventne sanacije na najugroženijim infrastrukturnim objektima, najčešće putevima, vodovodima, stubovima dalekovoda…“, kaže Mitrović.

Kao razloge zbog kojih nije urađena trajna sanacija klizišta, Mitrović je naveo nedostatak projektne dokumentacije i finansijskih sredstava, te lošu naviku lokalnih zajednica da za ovakve vidove prirodnih nesreća izdvajaju sredstva iz budžeta.

„Opštine koje su finansijski bolje stajale, mada je takvih malo, ulagale su u interventna, privremena saniranja klizišta. Međutim, ovim prirodnim nepogodama ugrožene su uglavnom opštine koje spadaju u red nerazvijenih“, rekao je Mitrović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se