8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Flota ruskih transportera nosiće nadzvučnim brzinama 400 tenkova

MOSKVA – Ruska vojska planira da napravi flotu teških transportnih aviona koji će moći da prebace stratešku jedinicu od 400 „armata“ tenkova sa municijom u svaki kutak planete.

I sve to pri nadzvučnim brzinama, što će omogućiti Rusiji da vojno reaguje bilo gdje na svijetu.

Specifikacije novog dizajna, koji je predstavljen u Vojno-industrijskoj komisiji u Moskvi, pokazuju transportnu letjelicu, nazvanu PAK TA, koja će letjeti nadzvučnim brzinama do 2.000 kilometara na sat.

Moći će da nosi čak 200 tona tereta, a moraće da ima domet od najmanje 7.000 kilometara.

PAK TA program predviđa izgradnju 80 novih transportnih aviona do 2024. godine. Ukoliko se zamisao obistini to će značiti da će Ruska centralna komanda moći da rasporedi oklopnu armiju bilo gdje na planeti“, navodi Expert Online, citirajući vojni izvor koji je prisustvovao predstavljanju.

Glavna zamisao je da flota PAK TA u svakom trenutku može da gdje god zatreba prenese veliki broj „armata“ tenkova, kao i drugih vojnih oruđa, poput samohodnih artiljerija, raketnih PVO sistema, taktičkih i višecjevnih raketnih bacača, prenosi RTS.

PAK TA će biti visoko automatizovan i imaće mogućnost dostavljanja tereta iz vazduha.

Prema nacrtu, flota od nekoliko desetina PAK TA moći će da ponese 400 „armata“ tenkova ili oko 900 lakih oklopnih vozila.

„Sa razvojem mreže vojnih baza na Bliskom istoku, Latinskoj Americi i jugoistočnoj Aziji, koje će biti završene do 2024, očigledno je da se Rusija sprema za potpunu vojnu konfrontaciju na transkoninentalnom nivou“, navodi Expert Online, a prenosi „Russia Today“.

Izvor koji je prisustvovao sastanku rekao je da je bio šokiran zahtjevima vojske. Prema njegovim riječima, PAK TA projekat je već nekoliko godina u razvoju, a planira se da zamijeni posetojeće transportne avione.

„Po prvi put imamo za cilj pravljenje operativnih kapaciteta da prenesemo cijelu vojnu grupaciju na bilo koje željeno mjesto na planeti. To znači transport oružanih snaga veličine onih koje su NATO i SAD imale u Iraku na bilo koji kontinent za samo nekoliko sati“, istakao je izvor.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se