8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Edukacije poljoprivednika i pčelara

ZVORNIK – Odjeljenje za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Opštinske uprave opštine Zvornik u prethodnom mjesecu uspješno je organizovalo i sprovelo stručne edukacije kojima je prisustvovalo oko 100 poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine.

Veoma zapaženo predavanje održali su predavači iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Poljoprivredni proizvođači imali su priliku da čuju značajne i aktuelne informacije od vrhunskih poznavalaca iz oblasti „Tehnologija gajenja i pravilan izbor hibrida u funkciji postizanja maksimalnih prinosa kukuruza u Republici Srpskoj“,“NS sorte krmnog bilja“ i „Uloga i značaj matične evidencije u stočarstvu“.

Pored ovog, uspješno je realizovana i „Prezentacija Sinđentinog sjemenskog programa i programa zaštite kukuruza i strnih žita prilagođenog proizvodnim uslovima u BiH“ tokom koje su prisutni poljoprivrednici čuli i proizvodne preporuke za ovdašnje agro-ekološke uslove.

U toku proteklog mjeseca u organizaciji zvorničkog Udruženja pčelara „Bagrem“, a uz pomoć Opštine Zvornik i resornog odjeljenja, održano je i stručno predavanje za pčelare na temu „Priprema društava za prolećnu pašu“, a u okviru redovne skupštine ovog udruženja.

Opština Zvornik je, pored ovoga, obezbijedila prevoz za oko 30 pčelara koji su bili zanteresovani da posjete Sajam pčelarstva u Beogradu posljednjeg dana februara.

Prisustvo oko 100 zvorničkih poljoprivrednika na dve obuke – edukacije pokazalo je da su oni veoma zainteresovani za proljetnju sjetvu, koja je najznačajnija agro aktivnost u toku godine, a takođe su i pčelari pokazali interesovanje za novim informacijama koje im mogu pomoći da postignu što bolje rezultate u pčelarstvu.

Poljoprivredna stručna služba opštinskog odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti će i u narednom periodu nastaviti aktivnosti na organizovanju stručne obuke i osposobljavanja za zvorničke poljoprivrednike različitih proizvodnih djelatnosti, a u skladu sa tim već je u najavi i organizacija stručnog predavanja iz oblasti voćarstva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se