8.1 C
Zvornik
24. април 2024.

Duraković preko sekretara saziva svjetske državnike

SARAJEVO – Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva spoljnih poslova BiH, mimo svih diplomatskih pravila, diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu proslijedio je pismo Ćamila Durakovića, načelnika Srebrenice, u kojem se od ambasadora naše zemlje traži da na obilježavanje 11. jula pozovu najviše zvaničnike zemlje u kojoj službuju.

Hadžikapetanović u svom pismu moli ambasadore BiH da, putem ministarstva spoljnih poslova države prijema, najvišim zvaničnicima te države dostave Durakovićevo pismo s molbom da „povratno informišu o eventualnom prisustvu visokih i najviših zvaničnika tih država“.

„To je jedno potpuno nepoštovanje sistema da bez bilo kakvih saznanja u Ministarstvu, ministra ili zamjenika, sekretar upućuje jednu takvu instrukciju našim ambasadama bez konsultacija s ostalim sektorima, pogotovo što u sadržaju tog pisma načelnik opštine poziva najviše dužnosnike na obilježavanje Srebrenice“, rekla je Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra spoljnih poslova BiH.

Ona je podsjetila da, po važećoj proceduri, najviše zvaničnike neke zemlje može pozivati samo predsjedavajući Predsjedništva BiH ili ministar spoljnih poslova BiH.

Potez Durakovića i Hadžikapetanovića posebno je zanimljiv jer, primjera radi, Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, koji je htio da uputi poziv premijerima nekoliko zemalja kako bi razgovarali o ekonomskim temama, to nije dozvoljeno jer je nakon takve inicijative Sektor za bilateralu zaključio da predsjednik RS ne može da poziva nikoga jer taj poziv treba da ide sa nivoa BiH.

Inače, Duraković, s kojim juče nismo uspjeli stupiti u kontakt, u svom pismu navodi da u kapacitetu predsjednika Organizacionog odbora poziva lidere zemalja na obilježavanje 11. jula, odnosno „20 godina od genocida u Srebrenici, kao najstrašnijeg događaja u EU poslije Drugog svjetskog rata, gdje je 8.000 ljudi ubijeno“. Duraković pismom traži od zvaničnika da se do 31. aprila izjasne o svom eventualnom prisustvu.

U svom pismu, Duraković objašnjava da je svih proteklih 20 godina tragano za mrtvima kako bi bili ukopani, te da bi prisustvo najviših zvaničnika značilo odavanje velikog poštovanja žrtvama genocida i njihovim porodicama.

I u Komisiji za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH kažu da se ovakve stvari mogu dešavati jedino u BiH, gdje još nema zakona o spoljnim poslovima.

„Očigledno je da se to samostalno čini. To je potpuno neuobičajeno i dokaz je da Bošnjaci sprovode bošnjačku politiku tamo gdje ne bi smjeli i gdje bi trebalo da postoje dogovori o svim ciljevima i planovima“, rekla je Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH, dodajući da bi neko od zaposlenih u Ministarstvu spoljnih poslova BiH iz reda srpskog naroda trebalo da pokrene pitanje odgovornosti sekretara koji je poslao instrukciju, pišu Nezavisne  novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se