12 C
Zvornik
24. април 2024.

Dogovor između HDZ i SDA za Vladu FBiH i Savjet ministara

SARAJEVO – Dogovor između koalicionih partnera SDA, HDZ BiH i Demokratske fronte konačno je juče postignut.

Dogovorena je raspodjela pozicija u Vijeću ministara BiH i u Vladi Federacije BiH koja je do sada bila kamen spoticanja javljaju Nezavisne.

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH potvrdio je danas da je SDA sa DF-om dogovorila raspodjelu pozicija u Vladi FBiH.

„HDZBiH dobio je šest pozicija, s tim da će šesta (ministarstvo finansija) biti usaglašena zajednički sa drugim partnerima. To znači da ćemo o imenu odlučivati zajedno“, rekao je Čović.

Ovu Čovićevu informaciju novinarima koji su satima juče čekali ispred zgrade Predsjedništva BiH potvrdili su i Amir Zukić, generalni sekretar SDA koji je rekao da je sve završeno, te Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

U suštini, raspodjela resora ići će po principu pet plus pet plus pet, dok će šesnaesto ministarstvo biti zajednički dogovoreno. Ovim su ujedno potvrđena saznanja „Nezavisnih“ koje su prve pisale upravo o ovakvom rasporedu u federalnoj izvršnoj vlasti.

Dakle, sve tri članice koalicije, HDZ, SDA i DF dobiće po pet ministarstava, a HDZ će predložiti i kandidata za prvog čovjeka, do sada spornog, ministarstva finansija, s kojim se moraju složiti i SDA i DF, prije nego ga na tu poziciju imenuje premijer.

IMENA

Denis Zvizdić mandatar za sastav Vijeća ministara BiH rekao je juče za „Nezavisne“ da su dogovorena imena za Vijeće ministara. Potvrdio je da je DF dostavio dva imena te da je za ministra prometa i komunikacija BiH predložen Slavko Matanović iz Brčkog, a za zamjenika ministra odbrane Emir Suljagić.

“ Sutra (petak) očekujem prijedloge iz SDA, a do kraja dana i od HDZ-a BiH, tako da ću u ponedeljak imati imena za sastav  Vijeća ministara BiH i proslijediti ih CIK-u  i  SIPA  na provjeru“ rekao je Zvizdić.

Potvrdio je da je postignut dogovor na nivou Federacije BiH ,ali nije mogao govoriti o raspodjeli ministarstava.

Ipak, nezvanično saznajemo i kakav će biti raspored ministarstava unutar Vlade FBiH. Ministarstvo za boračka pitanja je pripalo DF-u i SDA-u, koji će dogovorom naknadno odrediti ko će voditi resor.

Nezvanično nam je potvrđeno da će ministri iz SDA biti na čelu ministarstava poljoprivrede, obrta i razvoja, MUP-a, raseljenih lica i izbjeglica te obrazovanja.

DF-u je pripala energetika, turizam, trgovina i rad i socijalna politika.

HDZ će kandidovati ministre prometa, zdravstva, pravde, kulture i sporta te okoliša i prostornog uređenja, a ministra finansija će imenovati sva tri partnera.

ŠPEKULACIJE

U toku dana bilo je mnogo špekulacija, pa čak i  o novim partnerima u vlasti.

Neki mediji su pisali i o tome da je Dragan Čović, lider HDZ-a BiH bio voljan u vlast uvesti Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a, a da Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA nije bio spreman na to, pa je u drugim strankama krenuo tražiti alternativu za Demokratsku frontu.

Tako se danas, kako je „Nezavisnim“ potvrdio Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH, Adil Osmanović u tržnom centru „Alta“ slučajno sreo s njim, te su pričali o problemima oko konstituisanja vlasti i u prolazu mu je natuknuo mogućnost da SBiH bude, dio koalicije koja će formirati izvršnu vlast.

„Poslije me je telefonom kontaktirao i Sadik Ahmetović i isto mi ponudio, ali zvaničnih poziva još nije bilo“, rekao je Jerlagić.

On je kazao da je ova stranka spremna povesti dijalog jer je situacija teška i već skoro pola godine je prošlo od izbora a vlast nije formirana.

Među novinarima , ali i političarima u Sarajevu kolala je i informacija kako bi dio buduće vlasti mogle činiti i stranke Bosanska patriotska stranka – Sefer Halilović (BPS)  i A-SDA.

Međutim iz ove dvije stranke  kazali su da  su te priče laž, te da nisu imali nikakvih poziva od SDA i HDZ-aBiH.

„Sve informacije tog tipa su neistinite. Nismo imali nikakvih kontakata sa bilo kim, imamo sovj dogovor i  nećemo ulaziti  u vlast“, rekao je  juče Zaim Backović, generaln isekretar BPS-a.

ŠALE

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA  danas je na sve ovo rekao da je riječ o šali, te da se jeste susreo sa Jerlagićem i da su dva minuta porazgovarali kao dva političara.

„Pitao me je kako ide formiranje vlasti, rekao sam mu ‘teško, toliko teško da ćemo možda čak i vas pozvati da budete dio vlasti’. To je bila samo šala. Nisam mogao ni naslutiti da će to izaći u javnost“, rekao je Osmanović.

Dodao je kako nikada ne bi išao mimo odluke Predsjedništva SDA, a  odluka je takva da  se u vlast ide samo sa DF-om i HDZ-om BiH.

Podsjetimo, čitav zastoj oko imenovanja Vlade FBiH nastao je zbog Ministarstva finansija, na čijem čelu su htjeli da budu i HDZ i SDA.

Raspodjela ministarstava

SDA

Poljoprivrede

Obrta i razvoja

MUP

Raseljenih lica i izbjeglica

Obrazovanja

DF

Energija, rudarstvo i industrije

Turizam

Trgovina

Rad i socijalna politika.

Ministarstvo za boračka pitanja je pripalo DF-u i SDA-u, koji će dogovorom naknadno odrediti ko će voditi resor

HDZ

Prometa i komunikacija

Zdravstva

Pravde

Kulture i sporta

Okoliša i prostornog uređenja

Ministra finansija će imenovati sva tri partnera, na prijedlog HDZ-a

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se