15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Zima odnijela dvije žrtve

SARAJEVO, BANJALUKA – Hladno vrijeme i niske temperature, praćene snažnim snježnim padavinama, odnijeli su protekla dva dana i dvije nove žrtve smrzavanja.

Rusmir Prohan, portparol komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK), potvrdio je u ponedjeljak da je u mjestu Gornje Pećine, kod Novog Travnika, pronađeno beživotno tijelo muškarca M.T., starog 42 godine.

„Pregledom tijela na licu mjesta ustanovljeno je da je smrt nastupila usljed smrzavanja. Na tijelu nije bilo nikakvih povreda koje bi ukazale da je smrt nastupila usljed nekog drugog faktora“, rekao je Prohan.

I Rajko Đurić (63) iz Gornjih Srđevića, kod Srpca, pronađen je mrtav pored lokalnog puta u ovom selu i sumnja se da se smrzao. Njega su otkrile komšije koje su slučaj prijavile policiji. Đurić je, navodno, živio sam i volio je ponekad da popije „čašicu više“.

Od početka godine vremenske nepogode odnijele su ukupno šest ljudskih života.

Snijeg, koji je danas neumorno padao, usporavao je saobraćaj i napravio velike probleme u snabdijevanju strujom u većem dijelu BiH.

Zbog snježnih nanosa, potpuno je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Prozor – Tomislavgrad (Ravno) i Mihalji – Blidinje.

Na području Novog Grada, gdje problema u elektrosnabdijevanju ima od 5. februara, ni juče nije bilo struje, a zbog novog snijega na kolovozima se saobraća otežano.

Zoran Plavšić, tehnički rukovodilac „Elektrodistribucije“ Novi Grad, rekao je da je u ponedjeljak bez napona bilo 11 trafo-stanica, te da je novi snijeg ponovo izazvao kvarove, pa je juče bez napona bilo područje Doline Japre i dio od Rudica prema Podgrmeču.

Snijeg je otežao kretanje vozila i pješaka na području opštine Kotor Varoš.

Na kolovozima ima snijega, a u višim predjelima i preko planinskog prevoja Borja poledice. Put od Maslovara do Čelinca bio je potpuno neprohodan, zbog čega su autobusi kasnili po sat vremena.

U opštini Krupa na Uni, zbog snježnih padavina, i dalje je na snazi stanje elementarne nepogode, oko 50 odsto stanovništva nema struju, a visina snijega na pojedinim mjestima premašuje metar, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Iz „Elektrodistribucije“ Prijedor kazali su da su sanirani neki kvarovi i uspostavljeno napajanje električnom energijom u tri trafo-područja, a bez struje je još 16 trafo-stanica.

I u opštini Sokolac je jedan dalekovod van funkcije i električari rade na njegovom osposobljavanju.

Ekipe „Elektrodistribucije“ Kozarska Dubica i juče su radile na otklanjanju kvarova izazvanih snježnim padavinama na 10-kilovoltnom dalekovodu za Knežicu i 20-kilovoltnom za Rakovicu, pišu Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se