18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Zbog zločina nad Srbima uhapšeni Jašarević i Velagić

SARAJEVO – Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili su jutros Muamira Jašarevića iz Bihaća i Seada Velagića iz Sarajeva osumnjičene za ratne zločine počinjene 1992. godine nad Srbima na području opštine Livno.

Ove osobe su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičene su da su od aprila 1992. godine do jula 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv srpskih civila opštine Livno, počinile krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Oni su osumnjičeni da su, kao pripadnici Vojne policije HVO-a, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je započeo u aprilu 1992. godine, a čiji je cilj bio nasilno permanentno preseljenje Srba sa područja Livna i okoline, na nacionalnoj osnovi, zlostavljanje i progon oko 300 Srba i nezakonito zatvaranje u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u Livnu.

Osumnjičeni su kao dio opisanog napada i poduhvata počinili i pomagali nezakonito zatvaranje civilnog srpskog stanovništva, žrtve su držane u nehumanim uslovima, podvrgnute prijetnjama, mučenju i ubistvima, a počinjena su ubistva 16 civila, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon hapšenja, oni će biti predati Tužilaštvu BiH, koje će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se