9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Za noć izdali kazne u vrijednosti od 30.000 KM

BANJALUKA – Za samo nekoliko sati kontrole proteklog vikenda u ugostiteljskim objektima širom RS, tržišni inspektori, inspektori rada i inspektori za zaštitu od požara zajedno s inspektorima iz Poreske uprave RS izdali su kazne vrijednosti gotovo 30.000 maraka.

Kontrole su se bazirale na rad na crno, vođenje poslovnih knjiga, porijeklo robe, kao i sprovođenje mjera zaštite od požara, a nepravilnosti su uočene u svim oblastima kontrole.

„U toku inspekcijske kontrole na radnom mjestu zatečeno je 60 radnika, od čega 23 radnika u sedam objekata s poslodavcem nisu imali zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja. Inspektori su rješenjem naložili poslodavcima da radnicima obezbijede radno-pravni status u skladu sa zakonom i izrekli novčane kazne u vrijednosti od 14.200 KM“, kažu u Inspektoratu RS.

Takođe, Tržišna inspekcija je utvrdila nepravilnosti u 11 objekata, u kojima je konstatovano da se poslovne knjige ne vode tačno i ažurno.

„Inspektori su izdali sedam rješenja kojima je naloženo preduzimanje mjera u cilju otklanjanja nepravilnosti i 10 prekršajnih naloga u vrijednosti od 14.600 KM. U jednom slučaju subjekt kontrole je spriječio vršenja inspekcijskog nadzora, zbog čega je protiv istog pokrenut prekršajni postupak“, rekli su u Inspektoratu RS.

Poručuju kako će se kontrole koje su započete u dijelu sprovođenja mjera zaštite od požara nastaviti u narednim danima u kontrolisanim objektima, jer je potrebno izvršiti provjeru normativnih akata o zaštiti od požara, ispravnosti hidrantske mreže i aparata za gašenje početnih požara, provjeru obuke i upoznavanja zaposlenog osoblja s opasnostima od požara u vezi s poslovima i zadacima na koje su raspoređeni i drugo, što zahtijeva detaljniju kontrolu, pišu Nezavisne.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se