9.3 C
Zvornik
23. април 2024.

Volvo ugasio proizvodnju u Rusiji

MOSKVA – Švedski proizvođač „Volvo“ obustavio je juče proizvodnju kamiona u ruskom gradu Kalugi, a isti potez najavio je i francuski „Reno“.

U „Volvu“ su kazali da su ranije zbog krize na ruskom tržištu automobila smanjili proizvodnju, zbog čega je i broj zaposlenih u toj fabrici umanjen za 30 odsto.

– Ova odluka je donesena zbog nepovoljne situacije na tržištu i nastavka pada potražnje za komercijalnim vozilima – rekao je portparol „Volvove“ filijale za proizvodnju kamiona i drugih teretnih vozila u Rusiji Oleg Vasiljčenko.

Iz „Renoa“ je saopšteno da će na tri sedmice zatvoriti svoj glavni pogon u Rusiji. „Renoova“ fabrika u Moskvi, kapaciteta većeg od 180.000 automobila godišnje, neće raditi od 16. februara do 6. marta.

„Volvo“ i „Reno“ su posljednji u nizu proizvođača koji obustavljaju ili smanjuju proizvodnju u Rusiji zbog kolapsa tamošnjeg tržišta usljed sankcija koje je zapad uveo Rusiji i kontramjera Moskve. Američki proizvođač automobila „Dženeral motors“ najavio je nedavno prekid proizvodnje u Sankt Peterburgu od 23. marta do 15. maja.

Prodaja automobila na ruskom tržištu, koje je posljednjih godina bilo drugo po veličini u Evropi, poslije njemačkog, opala je za više od deset odsto prošle godine zbog ekonomskih teškoća i kolapsa rublje, a 2015. godina mogla bi da bude još gora. Ova godina je počela još gore, pa je prodaja automobila u januaru opala za 24,4 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Udruženje proizvođača vozila je procijenilo da će prodaja ove godine opasti za 35 odsto i da zato neki proizvođači mogu sasvim napustiti Rusiju.

Ukrajina

Proizvodnja automobila nastavlja da pada i u Ukrajini, a u januaru su sa traka sišla svega 352 vozila – 9,4 puta manje nego godinu ranije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se