24.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Višegrad postao turistička top-destinacija regiona

BEOGRAD – Višegrad sa Andrićgradom postao je turistička top-destinacija ne samo Republike Srpske nego cijelog regiona, izjavila je direktor Turističke organizacije Višegrada Olivera Todorović na 37. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Ona je naglasila da je Višegrad, koji je na sajmu predstavljen na izložbenom prostoru Republike Srpske u Hali 4 Beogradskog sajma, od prošle godine postao magnet za turiste ne samo sa prostora bivše Jugoslavije, već i iz cijele Evrope i svijeta.

„Svakodnevno smo tokom prošle sezone mogli vidjeti brojne turiste iz Japana, Tajlanda, Južne Amerike i cijele Evrope“, rekla je Todorovićeva Srni.

Ona je istakla da je Andrićgrad stjecište kulture i umjetnosti i da tokom cijele godine privlači turiste svojim brojnim sadržajima, od kojih je neke moguće vidjeti samo na tom mjestu.

„Višegrad je povezao kulturnu i duhovnu stranu. Imamo vezu između mosta, zadužbine vezira, koju je Ivo Andrić proslavio širom svijeta, a Emir Kusturica, vratio dug i nobelovcu i velikom veziru“, ocijenila je Todorovićeva.

Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo prvi put se na Sajmu turizma u Beogradu predstavlja na zasebnom štandu, na kojem je posjetiocima izložena turistička ponuda Olimpijskog centra Jahorina i Udruženja hotelijera Jahorine.

Direktor te organizacije Branka Spasojević rekla je Srni da je ove godine, osim aktuelne zimske turističke sezone na Jahorini i Trebeviću, koja daje odlične rezultate, predstavljena i kompletna, bogata, turistička ponuda olimpijske ljepotice tokom ljetne sezone.

Žarko Vice iz Turističke organizacije Trebinje naveo je da je Sajam turizma u Beogradu izuzetno važan za taj grad, imajući u vidu da turisti iz Srbije čine 50 odsto svih inostranih turista u Trebinju, a na svom štandu predstavili su smještajne kapacitete, vinarije, restorane, sportska društva i izuzetno bogato kulturno-istorijsko nasljeđe.

Ističući da Trebinje postaje sve prepoznatljivije turističko odredište u regionu, Vice je za Srnu rekao da vinski turizam u posljednje vrijeme dobija na zamahu, a među vinskim podrumima, deset njih „steklo je ozbiljne uslove za rad sa turistima i turističkim grupama“.

Planine, rijeke i rafting povezali su opštine Foča u Republici Srpskoj i Plužine u Crnoj Gori, koje su sa zajedničkim, prekograničnim turističkim proizvodom, nastupile na posebnom izložbenom štandu.

Zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović rekla je da dvije opštine već drugu godinu zaredom predstavljaju turističku ponudu na Beogradskom sajmu turizma i to u okviru projekta „Održivi prekogranični razvoj opština Foče i Plužine“.

„Obje opštine imaju specifičan turistički proizvod, a to je rafting rijekom Tarom, Fočom i Drinom, nacionalni parkovi Sutjeska i u Crnoj Gori Durmitor, nas čini na neki način jedinstvenim regionom i područjem, tako da je bilo vrlo praktično da na ovom sajmu nastupimo zajedno i sa zajedničkom turističkom ponudom“, rekla je Srndovićeva Srni.

O toj ponudi zainteresovani mogu da se informišu na sajtu Turističke organizacije Foča www.focaravajuce.org, a kada stignu u Foču, na raspolaganju će im biti „interaktivni izlog“, sa modernim načinom pristupa turističkim i servisnim informacijama.

Rafting, planinarenje, paraglajding, eko i etno ponuda, banjski centri, nacionalni parkovi, zimski turistički sadržaji, kao i turistička dešavanja i manifestacije sa cijelog područja Republike Srpske predstavljeni su na zajedničkom štandu Republike Srpske, u organizaciji Predstavništva Republike Srpske i Turističke organizacije Republike Srpske.

Tu su se predstavile i lokalne turističke organizacije – Banjaluka, Prijedor, Bijeljina, Višegrad, Kozarska Dubica, Laktaši, Vlasenica, Teslić, Zvornik, Bileća, Gacko, Milići, Banja Vrućica, „Vinarija Vukoje“, Seosko domaćinstvo „Banjac“ iz Kozarske Dubice, Etno selo „LJubačke doline“ iz Banjaluke, Etno selo Stanišići, kao i turistička agencija „Encijan“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se