2 C
Zvornik
20. април 2024.

Uspješni projekti u 2014.: Sedam miliona KM uloženo u obnovu stadiona i izgradnju terena u BiH

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja koja zbog nemara, ali i nestručnosti mnogih na odgovornim državnim funkcijama, najlošije koristi novac za projekte iz međunarodnih fondova. Međutim, u fudbalu nije tako

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja koja zbog nemara, ali i nestručnosti mnogih na odgovornim državnim funkcijama, najlošije koristi novac za projekte iz međunarodnih fondova, tačnije fondova Evropske unije (EU).

Međutim, u fudbalu nije tako od kako je Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH (N/FS BiH) ukinuta suspenzija koju su nametnule Svjetska (FIFA) i Evropska (UEFA) fudbalska asocijacija. Naprotiv, na gotovo sve projekte UEFA i FIFA na koje je N/FS BiH imao pravo, novo rukovodstvo je apliciralo. Ispunjavane su tražene reforme, te transparentnim poslovanjem i vraćanjem dugovanja N/FS BiH stekao je naklonost čelnika u Nionu i Cirihu. Shodno tome, nacionalnom Savezu sa sjedištem u Sarajevu otvoren je put ka fondovima UEFA i FIFA, novac stiže za mnoge projekte.

Tri nova travnjaka, semafori, svlačionice

Samo u izgradnju terena, razvoj i obnovu fudbalske infrastrukture, odnosno stadiona u Bosni i Hercegovini u prošloj godini uloženo je više od sedam miliona KM s čim su posebno zadovoljni u FIFA-i i UEFA-i, o čemu svjedoče i najavljeni nastavci saradnje sa N/FS BiH iz evropskih i svjetskih fudbalskih centara moći.

„Kroz projekt UEFA-e pokrenuli smo razvoj infrastrukture u klubovima Premijer lige BiH. Obuhvaćeni su aktuelni premijerligaši i pet klubova koji su ranijih godina nastupali u društvu najboljih. Vrijednost ulaganja UEFA u rekonstrukciju stadiona iznosila je 1.326.000 eura (2.585.700 KM). Uspjeli smo animirati i lokalne zajednice da ulože u rekonstrukciju infrastrukture što je bio uslov da dobijemo sredstva od UEFA-e. Ukupno, lokalne zajednice i sponzori klubova u obnovu stadiona do sada su dali su 1.350.000 maraka“, istakao je za Anadolu Agency (AA) Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH, dodavši:

„Negdje su lokalne zajednice dale i više od trećine novca što je pohvalno. Trinaest ‘standardnih’ premijerligaša kroz projekt koji nam je odobrila UEFA dobili su po 89.000 eura (173.550 KM, op.a.) da poprave stanje na stadionima, drugi nešto manje“.

U Prijedoru, Bijeljini i Istočnom Sarajevu potpuno su rekonstruirani travnjaci na stadionima. Na 11 stadiona u BiH urađena je i djelimična sanacija terena, na dva izgrađeni semafori. „Grbavica“ ima obnovljene svlačionice, izvršeni su i radovi na pomoćnom terenu. Na stadionu „Pod Bijelim brijegom“ u Mostaru napravljene su VIP i novinarske lože…

„Uglavnom, uoči nastavka sezone 28. februara posao na stadionima kroz spomenuti projekt završen je 95 posto, pa će doći do određenih pomaka u fudbalskoj infrastrukturi u BiH. I narednom periodu nastojaćemo pomagati klubovima kako bi uslovi na stadionima bili što bolji“, kazao je Baković.

Milion evra za „Bilino polje“

Stadion u najboljem stanju u BiH je zeničko „Bilino polje“ na kojem je u periodu od juna do avgusta prošle godine urađena rasvjeta, reflektori po striktnim i rigoroznim uputstvima UEFA-e, kakva mora biti na svim stadionima sa kojih se vrše prenosi utakmica kvalifikacija za EURO 2016. Napravljene su i platforme za kamere, poboljšani uslovi za medije, a u cijeli posao je utrošeno milion evra, tj. 1.950.000 KM.

„Opština Zenica i načelnik Husein Smajlović uradili su veliki posao za sportsku, fudbalsku infrastrukturu u ovom gradu, pogotovo na modernizaciji ‘Bilinog polja’ gdje će naša ‘A’ reprezentacije igrati i dalje kvalifikacione utakmice“, rekao je za Anadolu Agency Baković, najavivši dogradnju Trening centra N/FS BiH:

„Planiramo nastavak radova u Trening centru u Zenici u kojem želimo stvoriti uslove za odigravanje utakmice naših omladinskih i ženskih reprezentacija. Trebamo uraditi kontrolnu sobu, platforme za kamere, press lože. Izgradit ćemo i natkriveni teren za mali fudbal sa umjetnom travom za pripreme u zimskom periodu. Sve bi trebalo koštati cirka 700.000 maraka. I za ovaj projekt aplicirali smo kod UEFA-e i očekujemo da nam u ovoj godini odbore sredstva“.

Devet terena za ustanove osoba sa posebnim potrebama

Paralelno sa obnovom rekonstrukcije na stadionima, N/FS BiH je gradio i devet mini terena sa umjetnom travom za ustanove za osobe sa posebnim potrebama u cijeloj BiH. Osam ih je već završeno, dva u Mostaru, te po jedan u Trebinju, Livnu, Donjem Vakufu, Istočnom Sarajevu, Doboju i Doboj Istoku, dok će u Cazinu radovi biti nastavljeni s početkom građevinske sezone ove godine. N/FS BiH za gradnju devet terena za osobe sa posebnim potrebama od FIFA dobio je 600.000 KM, a od UEFA 290.000 eura (565.500 KM), dok je dio radova finansirao vlastitim novcem.

Agencija Anadolija

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se