7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Umro je dva puta – i preživio da nam ispriča svoja iskustva

Smrt je samo pojam koji je skovao čovjek. Za neke je početak, za neke pak kraj. Jedan muškarac koji je mrtav bio čak dva puta, ispričao je svoja iskustva.

Svjesnost je nešto što ni nauka ni filozofija nisu adekvatno definisali i da bi je se iskusilo potrebno je ljudsko biće. Stoga je možda neko ko je proveo kratko vrijeme u medicinskoj smrti najbolji uvid u zagrobni život, piše Indepentend.

Muškarac koji je umro dva puta na oko dvije minute, jednom u motociklističkoj nesreći, jednom od predoziranja tabletama protiv bolova, ispričao je na Reddittu priču o svojim iskustvima.

O osjećaju smrti

‘Nemam pojma, bila je to samo crna praznina. Bez misli, bez svijesti, ništa. Oba puta jednostavno ‘nisam bio tamo’. Sve je bilo crno. Opisao bi to kao kratki drijemež, probudite se i čini vam se kao da ste dugo spavali, a zapravo je prošlo samo 15 minuta.

Da mi ljekari nisu rekli da sam bio mrtav, mislio bi dam sam samo usnuo san bez snova.

Definitivno se nije radilo samo u ‘rupi u sjećanju’. Bilo je to kao spavanje bez snova. Ne probudite se odjednom i ne osjećate da je vrijeme skočilo. Znate da ste spavali neko vrijeme. U isto vrijeme ne možete se sjetiti da ste nešto iskusili, osim ako niste sanjali. Da, iskusio sam nešto, a to nešto je bilo – ništa’, ispričao je.

‘Prvi put je bilo prije nesreće i jedino čega se sjećam jest da sam pomislio: O je***. Drugi put nisam imao pojma. Sve me boljelo i odjednom – ništa. Jednostavno bez životno. Potom sam oživio i opet me boljelo.’

Različiti uzroci smrti uzrokuju različita iskustva?’Oba su iskustva bila potpuno ista. Jedina razlika bila jest da se nekoliko sekundi prije prve smrti svega jasno sjećam. Drugi puta me toliko boljelo da nisam bio u potpunosti svjestan svoje okoline.’

O tuđim iskustvima sa smrti

‘Mislim da je u njihovim slučajevima mozak još bio aktivan. Ono što su oni iskusili bio je svojevrstan san’.

Nakon što je bio mrtav‘Definitivno se smrti bojim manje. Sada znam da smrt nije ništa gora od spavanja. Kada umrete, samo prestanete postojati, ništa oko čega bi se trebali bojati.’

O religiji i zagrobnom životu

‘Uvijek sam bio ateista, ali uvijek se dio mene nadao da postoji Bog, Raj, nešto veće od nas. Ko ne bi želio da raj postoji?

Još uvijek sam ateista i sada znam da ne postoji Bog niti Raj. Barem ne za mene.

Pristup životu nakon smrti

‘Sve što želim postići u životu jeste da se zabavim i da učinim druge živote boljima, najbolje što mogu. Nijedno ljudsko dostignuće neće mi biti važno kada umrem, jedino što će živiti nakon moje smrti biće uticaj na druge ljude koji su još živi. A nadam se da će uticaj biti pozitivan!’

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se