9.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Umjesto NATO trupa, ratovaće ukrajinci?

BRISEL, MOSKVA – Konvencionali sukob Nato pakta i Rusije u ukrajinskom regionu dobili bi Rusi, zbog bolje logistike, brojnosti snaga i mogućnosti da provedu taktiku na poznatom terenu – ocjenjuju vojni portali. Pošto NATO ne želi situaciju u kojoj bi došao u poziciju da se povlači, jer bi u tom slučaju kao najjači adut za odmazdu ostalo taktičko nuklearno naoružanje, u opticaju su sankcije, slanje instruktora i oružja Ukrajini.

Međutim, problem je što SAD, Britanija, Poljska i baltičke zemlje zagovaraju naoružavanje ukrajinskih snaga, ali druge članice EU žele uspjeh mirovnog plana iz Minska, u nastojanju da izbjegnu veliki rat na tlu Evrope.

To protivljenje je jedini razlog što američki predsjednik Barak Obama još nije potpisao nalog za naoružavanje Ukrajine i što britanski premijer Dejvid Kameron najavljuje „samo“ slanje vojnih instruktora i obavještajaca u Ukrajinu.

On objašnjava da Britanija neće slati oružje, ali će poslati svoje vojnike koji će ukrajinskim snagama pomagati oko obuke, obavještajnih informacija i logistike.

Da bi umirio javnost, Kameron obećava da će ta podrška biti provođena daleko od ruskih granica i zone sukoba, a cilj je da se „unaprijedi ukrajinska taktička prednost“.

Poljski zastupnik u Evroprskom paralmentu Ričard Čarnecki, u skladu sa politikom Varšave, još je radikalniji. On zagovara zauzmanje čvrstog stava prema Rusiji i predlaže plan od četiri tačke:

Uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija i isključivanje Rusije iz bankovnog sistema „SWIFT“; Izgradnju velikih infrastrukturnih projekata u Ukrajini;
Jačanje vojnih kapaciteta NATO-a u istočnoevropskim članicama; Naoružavanje Ukrajine.

Litvanci najavljuju da će ponovo uvesti obavezni vojni rok. Ta mjera će trajati ukupno pet godina. Iako se ne navodi razlog, analitičari smatraju da se radi o potezima u sklopu jačanja pozicija NATO-a prema Rusiji.

Istovremeno, ministar inostranih poslova EU Federika Mogerini poručuje da je mirovni sporazum iz Minska jedini put naprijed.

„Moramo učiniti sve da on uspije. To je jedini sporazum kog su potpisale sve strane i koga je odobrio Savjet bezbjednosti UN“ – napominje ona.

Iste stavove zastupaju NJemačka, Francuska, Italija, Španija i zemlje centralne Evrope.

Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Riabkov upozorava da bi američko naoružavanje ukrajinske vojske dovelo do „eksplozije cijele situacije“ na istoku Ukrajine.

„Rusija bi tada morala da `primjereno odgovori` i ne bi mogla ostati indiferentna prema takvim `provokativnim potezima`“ – poručio je on.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se