12 C
Zvornik
19. април 2024.

U Srpskoj nema više penzionera nego zaposlenih

BANJALUKA – Direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske Mladen Milić rekao je da u Srpskoj nema više penzionera od zaposlenih, navodeći da je njihov odnos 1,13 prema jedan u korist radnika.

Milić je rekao da, prema njegovim podacima, u Republici Srpskoj ima 249.000 penzionera, dok je u Poreskoj upravi na osiguranje prijavljeno 280.000 osiguranika.

„Svakako da to nije dobro, jer od tih 280.000, za 23.000 u prošloj godini nije plaćen doprinos ni za jedan mjesec“, rekao je Milić za „Nezavisne novine“.

On je dodao da ukupan dug za doprinose iznosi oko 400 miliona KM, pri čemu je dug zdravstvenih ustanova 70 miliona KM, dok se dug opština i preduzeća u njihovom vlasništvu popeo na gotovo 10 miliona.

„Vlada je odlučna da se ne smije kasniti s isplatom penzija, omogućila ju je u skladu sa Zakonom o kreditnom zaduženju i Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i prinuđeni smo da se zadužujemo da ne bi bilo kašnjenja“, rekao je Milić, navodeći da povećanje penzija neće uticati na redovnost isplate i da se neće dozvoliti njihovo kašnjenje.

Prema njegovim riječima, Fond trenutno u radu ima 5.500 neriješenih zahtjeva za penzionisanje, a nijedan se ne rješava duže od 40 dana.

Milić je izrazio zadovoljstvo strukturom korisnika prava na penziju, navodeći da je u septembru prošle godine prvi put bilo više od 50 odsto korisnika starosne penzije, dok je na drugoj strani prisutan trend smanjenja broja korisnika invalidske i porodične penzije.

Govoreći o problemima sa Federalnim zavodom PIO/MIO, Milić je rekao da su njegova dugovanja prema Fondu Srpske oko 900 miliona KM jer 19.000 korisnika koji su to pravo stekli u FBiH ne mogu da ga koriste, što Srpsku godišnje košta oko 85 miliona KM.

On je podsjetio da Federacija BiH i dalje ne provodi presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Šekerović i ostali protiv BiH“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se