15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Troje osumnjičenih za podršku terorizmu državljani BiH

SARAJEVO – Od šest osoba porijeklom iz BiH protiv kojih je u SAD pokrenut postupak zbog sumnje da su podržavale terorističke aktivnosti, tri su još državljani BiH, rekao je Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose s javnošću u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Vašingtonu je od Kancelarije pravnog savjetnika u Ministarstvu spoljnjih poslova SAD dobila informaciju o pokretanju postupka protiv 6 osoba porijeklom iz BiH pod sumnjom da su pomagale Islamskoj državi Iraka i Levanta (ISIL).

Regoje je rekao da su troje uhapšenih, koji su legalno boravili u SAD-u, dvoje sa statusom izbjeglica i jedna osoba s dozvolom stalnog boravka, još državljani Bosne i Hercegovine, dok su ostali državljani SAD-a.

Međutim, u skladu s uobičajenom praksom, MVPBiH ne može u javnost iznositi podatke o identitetu uhapšenih osoba.

Prema informaciji Kancelarije pravnog savjetnika, državljani BiH su prilikom hapšenja upoznati o pravu da zatraže konzularnu pomoć od nadležnog diplomatsko-konzularnog predstavništva, ali se niko od tih osoba, niti članova njihovih porodica, nije obratio zahtjevom za pomoć bh. diplomatsko-konzularnim predstavništvima u SAD-u, tj. niti Ambasadi BiH u Vašingtonu niti Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Osoblje DKP-a nastavlja da prati razvoj situacije i u slučaju potrebe ili zahtjeva državljana BiH za konzularnom pomoći učiniće sve što je u skladu s međunarodnim konvencijama.

FENA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se