14.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Svetosimeonska akademija i izbog Knjige godine Zvornik 2014

ZVORNIK – U Zvorniku je sinoć održana „Svetosimeonska akademija“ na kojoj je za „Knjigu godine Zvornik 2014“ proglašen roman „Dosta je bilo – istina Gornje Spreče“ autora Rajka Boškovića iz Capardi, koju je objavila zvornička SPKD „Prosvjeta“.

U romanu se govori o dešavanjima u Drugom svjetskom ratu, gdje su, po riječima predsjednika zvorničke „Prosvjete“ Radosava Perića, u jednoj porodici sa majčine strane svi bili partizani, a sa očeve svi četnici, te da je dramski zaplet autor dobro obradio.

Svetosimeonska akademija je tradicionalna manifestacija koja su održava u čast velikog župana Stefana Nemanje, u monaštvu Svetog Simeona Mirotočivog, tvorca nezavisne srspke države i svetitelja.

Manifestaciju je blagoslovio i pozdravno slovo uputio protojerej-stavrofor Vidoje Lukić.

– Sveti Simeon Mirotočivi ili Stevan Nemanja prije monašenja je rodonačelnik srpske države i značajna ličnost uopšte u istoriji srpskog naroda. Srpsku državu je utemeljio na dva principa, jačajući je iznutra i braneći je sa vana, a drugi osnov je osnov jačanja duhovnosti i crkve. Zato Sveti Vladika Nikolaj Velimirović opominje i svoje savremene političare ali i današnje da paze kako vladaju, jer su srpsku državu stvarali i njome upravljali svetitelji, a među njima svakako na prvom mjestu Sveti Simeon Mirotočivi. Želeći da i mi istrajemo na onim osnovama i idealima na kojima su i Sveti Simeon i Nemanjići tokom procvata srpske države istrajavali – poručio je Lukić.

O životu i porukama Stevana Nemanje besjedio je član Glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“ Republike Srpske i predsjednik zvorničke „Prosvjete“ Radosav Perić.

– Društvo „Prosvjeta“ u svom programu ima i njegovanje naše istorije, tradicije, običaja, književnosti i svega onoga što čini državi i jedan narod. Mi se nadahnjujemo na djelima Svetoga Save i Stefana Nemanje koji je prvi tvorac srpske države, ujedinitelj i prvi srpski svetac iz nezavisne srpske države. U znak zahvalnosti za sav taj trud i rad, na čijim djelima se vaspitavamo, mi smo pokrenuli Svetosimeonsku akademiju gdje evociramo uspomene na Stefana Nemanju, čiji duh već devet vijekova lebdi nad nama, napajamo se njegovim idejama. Večerašnja akademija posvećena je njemu, ali isto tako i dvijestotoj godišnjici od Drugog srpskog ustanka, kao i o 100 godina od početka velikog rata – rekao je Perić.

U programu je nastupilo Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“, te Recitatorska, Dramska, Pjevačka i Muzička sekcija Tehničkog školskog centra Karakaj i Folklorni ansambl „Prosvjete“.

„Prosvjeta“ se bavi i izdavačkom djelatnošću i večeras je po treći put zaredom proglašena Knjiga godine Zvornik 2014.

Prvi put je dodijeljena Goranu Tešiću za monografiju o selu Boškovići, prošle godine Dani Gavrić za zbirku pjesama „Kamen na kamenu“, a ove godine dobitnik je Bošković za roman „Dosta je bilo – istina Gornje Spreče“.

Perić je napomenuo da je prije nekoliko dana izašla i 100-a knjiga u izdanju društva „Prosvjeta“, i to knjiga autora Slavoljuba Tomaševića „Povratak Kadinjači“ koja će biti predstavljena 12. marta u Narodnoj biblioteci.

Organizator Svetosimeonske akademije bila je „Prosvjeta“, pokrovitelj Opština Zvornik, a domaćin Dom omladine Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se