15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Sve veći broj pasa lutalica u Srpskoj

BANJALUKA – Sve veći broj pasa lutalica i česti problemi prelaska pasa preko granica trenutno su najveći problemi koje je zabilježio Kinološki savez Republike Srpske.

Rješenje ovih problema članovi Saveza vide u podizanju svijesti građana Srpske o vrijednosti i ulozi koje bi ove životinje trebale imati, ali i rješavanje zakonskih normativa, koje će se poštovati i primijenjivati.

„Zbog sve češćeg neodgovornog ponašanja naših sugrađana prema psima, primarni cilj nam je da edukujemo sugrađane, organizujemo seminare i kampanje o podizanju svijesti i odgovornosti prema ovim životinjama“, naveo je predsjednik Kinološkog saveza Republike Srpske Predrag Uzelac.

On je novinarima u Banjaluci rekao da je cilj Saveza da se donesu i zakonski akti koji će omogućiti vlasnicima pasa nesmetan prelazak preko granice.

„Za sada vlasnici pasa sa svojim ljubimcima ne znaju šta ih čeka na granici i u potpunosti zavise od raspoloženja carinika, što je nedopustivo“, naglasio je Uzelac.

Sekretar Saveza Bojan Čenić najavio je tri velike izložbe pasa svih rasa koje će biti održane u Banjaluci 9. i 10. maja, kada se očekuje više od 500 pasa iz kinoloških saveza u BiH i drugih zemalja.

„Riječ je o dvije izložbe na nivou BiH i jednoj međunarodnoj izložbi pasa, na kojima će biti izlagači iz više od 20 zemalja“, istakao je Čenić i dodao da se kinologija zbog toga može svrstati i turističku ponudu grada.

Direktor izložbi u Banjaluci Danijela Ćetković rekla je da je ovo prilika da se Banjaluka pokaže kao dobar domaćin za ovakve manifestacije, jer će se onda broj učesnika u izložbama svake godine povećavati.

Kinološki savez Republike Srpske ima 31 člana, a sljedeće godine obilježiće jubilej 20 godina rada i postojanja.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se