15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Sudija Suda BiH se tereti za primanje mita u slučajevima protiv Brkića i Šabića (VIDEO)

Po nalogu tužioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, SIPA je jutros uhapsila sudiju Suda BiH , Azru Miletić. Osim nje, uhapšeni su i Ramo Brkić, te Senad Šabić.

Miletić se tereti da je uzela mito od Brkića i Šabića protiv kojih se vodi postupak u Sudu BiH.

Sudija  Suda BiH je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičena je za krivična djela primanje dara ili drugih oblika koristi i kršenje zakona, dok su Brkić i Šabić osumnjičeni za davanje dara ili drugih oblika koristi, piše Klix.ba.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati u svojstvu osumnjičenih,  te donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.

Ramo Brkić, bivši komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona, danas je u Sudu BiH osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 11 godina za organizovani kriminal, organizovanje uzgoja te međunarodnu prodaju skanka, kao i za zloupotrebu službenog položaja.

Senad Šabić, koji je takođe član Brkićeve grupe, osuđen je na 10 godina zatvora za organizovani kriminal te promet narkoticima. Satko Kekić osuđen je na pet godina zatvora.

Prvostepenom presudom Sud BiH je optuženom Rami Brkiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina, optuženom Senadu Šabiću kaznu zatvora u trajanju od 10 godina, a optuženom Satku Kekiću kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

U novembru 2014. godine Sud BiH je djelimično ukinuo presudu u predmetu „Ramo Brkić i drugi“.

Visoki sudski i tužilački savjet BiH povodom hapšenja sudije Azre Miletić istakao je snažnu opredijeljenost za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije unutar vlastitih redova, ali i u svim drugim društvenim oblastima u BiH.
Aktivnosti koje su preduzele pravosudne institucije u konkretnom slučaju predstavljaju značajan doprinos i neosporan dokaz posvećenosti borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kao ozbiljne prijetnje integritetu društva, saopšteno je iz VSTS-a.

Iz Savjeta ocjenjuju da činjenica da se ta borba vodi i u vlastitim redovima, unutar pravosudne zajednice, sa visoko rangiranim nosiocem pravosudne funkcije, ukazuje na hrabrost i odlučnost pravosudnih institucija u BiH da se odgovorno suoče sa ovim problemom.

Ona je jasan pokazatelj građanima BiH i da, kada je riječ o organizovanom kriminalu i korupciji, nema „privilegovanih“ i da su svi zvaničnici, bez obzira na funkciju koju obavljaju, jednaki pred zakonom, da će odgovarati po zakonu i da neće biti ni na koji način zaštićeni od odgovornosti za svoja djela, poručuju iz ove pravosudne institucije.

U saopštenju se dodaje da će se VSTS BiH, kao i cjelokupna pravosudna zajednica, ograditi od svakog pojedinca unutar vlastitih redova koji bi nezakonitim i nečasnim radnjama mogao dovesti u pitanje integritet pravosudnih institucija i ugled nosilaca pravosudnih funkcija.

„Iako je u konkretnom slučaju sudije Azre Miletić riječ o osnovama sumnje, a ne i utvrđenoj krivici, vjerujemo da samim činom lišavanja slobode nosioca pravosudne funkcije zbog sumnje u vezi sa koruptivnim radnjama, pravosudne institucije dokazuju zrelost i posvećenost procesuiranju ovih djela“, ističu u VSTS-u.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se