23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Srpski zatvorenici u Rapatnici prženi lemilicom

SARAJEVO – Na suđenju Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću za zločine nad srpskim civilima u Srebreniku, svjedok Tužilaštva BiH Jovo Đukić rekao je da su mu braća pričala da su u Rapatnici prženi lemilicom.Đukić je danas u Sudu BiH ispričao da je u junu 1992. godine, nakon napada na selo Brezje, zarobljen i zajedno sa drugim mještanima odveden u školu u Rapatnici.

U ovom objektu proveo je tri dana, nakon čega je odveden u Tuzlu. Tamo je sreo dva brata od kojih je saznao da su tokom zatočeništva u Rapatnici prženi lemilicom.

„Brat se skinuo i vidio sam mu ožiljke. Pržen je lemilicom po leđima. Prženi su i Drago i Pero, i još jedan koji je bio s njima, Stanišić. Rekli su da im se to desilo u Rapatnici“, prisjetio se svjedok.

Đukić je dodao da on tokom boravka u Rapatnici nije zlostavljan, prenosi BIRN.

Đukić je rekao i da su zatvorenici tokom boravka u Rapatnici odvođeni da daju izjavu, te da tokom pisanja izjave nije udaran, ali da je od drugog zatočenika čuo da su ga tukli.

Za mučenje i zlostavljanje srpskih civila u periodu od juna do augusta 1992. godine u Mjesnoj zajednici u Rapatnici i prostorijama fudbalskog kluba, Tužilaštvo BiH tereti Ekrema Ibračevića, Faruka Smajlovića i Sejdaliju Ćovića.

Suđenje će biti nastavljeno 3. marta.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se