3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Srpska će imati najsavremeniju bolnicu u regionu

BANJALUKA – Rekonstrukcija Univerzitetske bolnice – Klinički centar (UBKC) Banjaluka najvažniji je projekat u zdravstvu od kada postoji RS, a nakon završetka radova dobićemo najsavremeniji klinički centar u regionu, izjavio je juče predsjednik RS Milorad Dodik.

On je prisustvovao početku rušenja stare betonske konstrukcije sjevernog krila UBKC-a nakon čega će početi gradnja novog objekta. Dodik je istakao da RS mnogim projektima pokazuje sposobnost da u vrijeme krize može realizovati kapitalne investicije.

– Drugi dio, odnosno južno krilo, već je u završnoj fazi i trebalo bi da bude gotov do ljeta. To će biti cjelina koja će na najvišem nivou objediniti sve zdravstvene usluge – kazao je Dodik.

On je istakao da u oblasti zdravstva nikad nije dovoljno ulaganja i da RS želi da napravi najsavremnije ustanove.

– Jedna od njih je UBKC, bolnice u Bijeljini i Nevesinju smo već završili, a rekonstruisali smo bolnicu u Gradišci. Ostalo je da još izgradimo bolnicu u Istočnom Sarajevu i u Doboju i o tome razgovaramo sa zvaničnicima Južne Koreje o povoljnim kreditima za finansiranje tih projekata – kazao je Dodik.

Ministar zdravlja i zdravstvene zaštite RS Dragan Bogdanić je izrazio nadu da će u periodu rekonstrukcije UBKC-a, koja je počela 2. februara, uspjeti da edukuju dovoljno kadra i formiraju medicinske timove koji će kasnije upravljati bolnicom.

Generalni direktor UBKC-a Banjaluka Mirko Stanetić je istakao da će rekonstrukcija omogućiti preseljenje svih hirurgija i Klinike za plućne bolesti iz centra grada.

– Što je još važnije, radićemo pod jednim krovom i bićemo ekonomičniji, brži i kvalitetniji – naglasio je Stanetić.

Šef Tima za sprovođenje projekta rekonstrukcije centralnog medicinskog bloka i sjevernog krila UBKC-a Nikola Bojić kaže da je ovo jedan od najvećih poduhvata u zdravstvu RS.

– Najveća promjena koja će se desiti, pored instaliranja savremene opreme i rekonstrukcije centralnog medicinskog bloka, je preseljenje hirurgije iz centra grada – kazao je Bojić.

Finansijski projekt menadžer kompanije „Vamed“, koja izvodi radove, Volfgang Vajmar rekao je da, nakon rušenja stare betonske konstrukcije sjevernog krila, slijedi gradnja novog objekta. Kazao je da uporedo sa građevinskim radovima rade i na nabavci medicinske opreme.

Ugovorom je predviđeno da radovi traju do polovine 2018. godine, a vrijedan je 83 miliona evra bez PDV-a. Novac je obezbijeđen iz kredita Evropske investicione banke odobrenog na 20 godina sa desetogodišnjim grejs periodom i kamatnom stopom od 1,5 odsto. Projektom je predviđena sanacija, adaptacija i reorganizacija centralnog medicinskog bloka, gradnja sjevernog krila i nabavka kompletne medicinske i nemedicinske opreme. U objektu centralnog medicinskog bloka u funkciju će biti stavljene etaže stacionara, a tehnička etaža će biti reorganizovana i stavljena u funkciju cijelog objekta. Novi objekat sjevernog krila, veličine oko 17.000 kvadrata, biće izgrađen na mjestu na kojem se sada nalazi betonska konstrukcija. U ovom objektu će biti smješteno 12 operacionih sala, Centralna jedinica za sterilizaciju, Centar za urgentnu medicinu i Patologija, piše Glas Srpske.

Investicije

Milorad Dodik je rekao da rekonstrukcija UBKC Banjaluka nije jedina velika investicija u RS podsjetivši da je u završnoj fazi izgradnja termoelektrane „Stanari“ koja bi ove godine trebalo da bude puštena u probni rad.

– U toku je izgradnja drugog dijela autoputa Banjaluka – Doboj i za godinu i po, a najkasnije za dvije, trebalo bi da imamo kompletnu povezanost Doboja i Banjaluke autoputem dužine 71 kilometar. Radi se i na izgradnji odbrambenih nasipa i zaštiti od poplava – naglasio je Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se