18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Srebrenica: Sa dva učenika rade tri nastavnika!

Ramiz ove godine završava peti razred, pa je neizvjesno da li će škola raditi i iduće godine, pošto će Almira ostati jedini učenik…

SREBRENICA – U seoskoj školi u LJeskoviku, kod Srebrenice, tri nastavnika rade sa dva učenika?!

Učitelj razredne nastave, nastavnik engleskog i nastavnik vjeronauke rade sa dva učenika: Almirom i Ramizom Hodžićem.

Kako kažu u selu, da su oba učenika iste nacionalnosti – sa njima bi radio još jedan vjeroučitelj, pa bi bilo duplo više nastavnika nego učenika?!

Nastavnik razredne nastave sa učenicima radi svakodnevno, dok druga dvojica dolaze jednom sedmično.

Sela je udaljeno od centralne škole u Srebrenici tridesetak kilometara pa Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske nije donijelo odluku o zatvaranju ove škole, kao ni o prekidu rada još nekoliko seoskih škola u ovoj opštini koje imaju tri do pet učenika.

Srebrenica Sa dva učenika rade tri nastavnika! (3)Almira i Ramiz Hodžić jedini su učenici u LJeskoviku, selu koje prije rata nije imalo školu, ali je zahvaljujući donatorima prije 12 godina izgrađen i opremljen moderan školski objekat.

U LJeskoviku živi petnaestak povratničkih porodica, većinom starije životne dobi.

Učitelj Sejdalija Suljić kaže da se na fakultetu spremao za rad sa đacima u punim učionicama i da ni u jednoj knjizi nema uputstava kako da izvodi nastavu u kombinovanom odjeljenju sa dva učenika različitih razreda?!

Srebrenica Sa dva učenika rade tri nastavnika! (2)„Almira i Ramiz su dobri đaci i zainteresovani za učenje, pa često zbog njihove radoznalosti ostanem duže, jer želim da nauče gradivo kao i učenici u većim školama“, kaže Suljić.

On napominje da Ramiz ove godine završava peti razred, pa je neizvjesno da li će škola raditi i iduće godine, pošto će Almira ostati jedini učenik.

Iako škola ima nekoliko opremljenih učionica, u idućoj školskoj godini biće popunjena samo jedna đačka stolica.

Moguće je da će Almiri biti omogućen smještaj u đačkom naselju u Potočarima, koje je izgradila Međunarodna omladinska organizacija EMAUS.

U tom naselju stanuju učenici iz udaljenih sela, koji imaju besplatan smještaj i hranu, kao i sedmični prevoz do svojih kuća, a troškove snose međunarodni donatori.

Miro PEJIĆ/SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se