5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Srebrenica: Pas izujedao kaluđera u blizini manastira Karno

SREBRENICA – Vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom istakao je da je zaprepašten što načelnik Srebrenice Ćamil Duraković već danima ćuti o napadu na kaluđera Luku Babića, kojeg je ugrizao lovački pas dok je grupa lovaca, među kojima je bio i Duraković, bila u blizini manastira Karno.

On je u pismu Durakoviću, koje će biti dostavljeno i odbornicima u srebreničkoj Skupštini i policijskoj stanici, upozorio Durakovića da će tražiti njegovu odgovornost. Izrazio je zaprepaštenje zbog Durakovićevog ćutanja još od 11. januara, kada je povrijeđen kaluđer Babić, koji je namjesnik manastira Karno, javlja Glas Srpske.

– Još više smo iznenađeni i zaprepašteni saznanjem da je Vaš džip viđen u kritičnom trenutku iznad manastira, što navodi na zaključak da se radi o planiranom napadu na naš manastir i oca Luku lično, ali i vjernike koji su se u tom trenutku zatekli u manastiru – naveo je vladika Hrizostom i dodao da ne može da vjeruje da neko ko obavlja tako odgovornu dužnost može da dovede u pitanje mir i stabilnost na području srebreničke opštine.

On traži od Durakovića da preuzme odgovornost i pokrene postupak za utvrđivanje činjenica u vezi sa tim događajem.

Otac Luka je potvrdio da ga je ugrizao lovački pas koji je imao ogrlicu sa GPS navođenjem.

– Dok je trajalo bogosluženje u manastirskoj crkvi, čuo sam da jedna žena koja se nalazila u našoj kuhinji doziva pomoć. Zatekao sam lovačkog psa koji je jurio po toj prostoriji i rušio posuđe. Pokušao sam da zaštitim tu ženu, ali me pas ugrizao za nogu – ispričao je otac Luka, koji je rekao da je nakon toga zatražio medicinsku pomoć.

On je ogorčen što Duraković i još neki srebrenički lovci love divljač u neposrednoj blizini manastira.

– Kao da na području Srebrenice nema drugih mjesta za lov nego baš oko manastira, gdje love nedjeljom dok traje služba. Već četvrtu godinu sam ovdje i do sada sam ćutao, ali se ne može više podnositi bahatost lovaca koji pucaju po putu i oko manastira, strašeći vjernike i ugrožavajući njihovu bezbjednost – rekao je otac Luka.

Durakovićevu izjavu juče nismo uspjeli da dobijemo, jer nije bio dostupan na telefon.

Vrijeđa hramove i krst

Vladika Hrizostom je poručio Ćamilu Durakoviću da bi kao načelnik opštine trebalo jednako da uvažava i poštuje sve građane Srebrenice.

– Vaši verbalni napadi na sveštenike Srpske pravoslavne crkve duboko vrijeđaju vjerska osjećanja i prava, te ljudsko dostojanstvo sveštenika i parohijana. Vi ste sebi dozvolili da vrijeđate naše hramove, naš časni krst. Kako je to moguće i da li ste svjesni svoje odgovornosti – upitao je vladika Hrizostom, upozorivši Durakovića da to više neće tolerisati.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se