14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

„Srbijagas“ 13 puta povećao cijene zakupa kapaciteta transportnog sistema prema „Alumini“

Javno preduzeće „Srbijagas“ iz Novog Sada je drastično povećalo cijene svojih usluga prema kompaniji „Alumina“ iz Zvornika, saopštavaju iz ove zvorničke kompanije.

Od 1. februara ove godine cijena zakupa kapaciteta za transport gasa kroz Srbiju za zvorničku fabriku promjenjena je sa dosadašnjih 54,98 na čak 724,11 dinara, što je poskupljenje za preko 13 puta!

Zbog ovakve odluke „Srbijagasa“, „Alumina“ će, do kraja godine, imati uvećana izdvajanja za oko 550.000 USD na ime troškova zakupa kapaciteta transportnog sistema, što je približno jednomjesečnoj neto zaradi 1.200 radnika ove fabrike.

Kompanija „Alumina“ snabdijeva se gasom iz Mađarske, za čiji transport koristi usluge zakupa cvjevovoda kod JP „Srbijagas“ iz Novog Sada.

U menadžmentu kompanije „Alumina“ kažu da ovako enormno poskupljenje nije zabilježeno u praksi i da bi odluka „Srbijagasa“ mogla da ima nesagledive posljedice u ovom preduzeću.

„Razmjere povećanja cijena ugrožavaju poslovnu filozofiju do dovođenja u pitanje opstanak cijelog koncepta. Naša tržišna pozicionarnost ne dopušta takvu vrstu „poslovnog luksuza“ da može na bilo koji način preusmjeriti težinu tereta na naše klijente“, ističu u menadžmentu fabrike.

„Alumina“ je tržišno apsolutno orijentisano na inostranstvo. Preduzeće koje ima internacionalne ambicije i reputaciju, drugog poslovnog prostora nema i kao takvo, a da bi održalo položaj i trasiralo put za budućnost, je dužno i nužno usmjereno da poštuje uobičajena, opšte prihvaćena pravila koja vladaju na svjetskom tržištu, objašnjavaju u ovom kolektivu.

U „Alumini“ su, kao poslovni partner koji je uredno servisirao sve dosadašnje obaveze prema „Srbijagasu“, iznenađani činjenicom da od kompanije iz Novog Sada, što uostalom korektna poslovna saradnja to podrazumijeva, ne budu ranije obavješteni o mogućim izmjenama i razmjerama cjenovnih promjena.

„U poslovnom svijetu u kojem djeluje naša kompanija, je uobičajeno da se do kraja godine potpisuju ugovori za narednu godinu. Tako je i „Alumina“ u novu poslovnu godinu ušla sa preciziranim odnosima i definisanom cjenovnom strukturom inputa i autputa. Cijene naših proizvoda i poslovnu politiku za 2015. godinu, tokom poslovnih aranžmana sa našim partnerima, gradili smo na bazi dosadašnjih troškova koje imamo. Najnovijom odlukom „Srbijagasa“ dovedeni smo u situaciju najnezahvalnije poslovne pozicije „uzmi ili ostavi“ i u ograničeni manevarski prostor“, kategorični su u menadžmentu „Alumine“.

Nadzorni odbor JP „Srbijagas“ je 26. januara ove godine donio odluku o novoj cijeni „pristupa sistemu za transport prirodnog gasa“, a na osnovu ranije usvojene metodologije za izračunavanje cijena za uslugu transporta prirodnim gasom.

„Analizirajući ovu odluku stiče se utisak da je izmjenama metodologije i primjenom novih cijena tarifiranja za kompletan sistem i sve njegove korisnike, praktično „Alumina“ jedina značajno oštećena. Naime, za sve ostale korisnike, osim za našu kompaniju, cijene usluga su poskupjele proporcijalno od 5 do 20 odsto, što je u skladu sa tržišnim vrijednostima“, objašnjavaju u rukovodstvu „Alumine“.

Napominjemo da odlukom Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, „Alumina“ posjeduje dozvolu za trgovinu i snabdijevanje gasom.

Kompanija „Alumina“ za potrebe rada fabrike i proizvodnog procesa ima potpisan ugovor o snabdijevanju blizu 30 miliona kubika prirodnog gasa na godišnjem nivou.

Sa ovom odlukom „Srbijagasa“ i njenim posljedicama po zvorničku fabriku, menadžment „Alumine“ je upoznao i ministra industrije, energetike i rudarstva Republie Srpske Petra Đokića, zatim Regulatornu komisiju za energetiku Republike Srpske, ministra rudarstva i energetike Srbije Aleksandra Antića i Agenciju za energetiku Republike Srbije.

M. Lazarević

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se