18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

SO Zvornik usvojia programa rada za ovu godinu: STATUS GRADA prioritet

Zvornički parlament usvojio Program rada načelnika opštine i Opštinske uprave za ovu godinu i Izvještaj o radu za prošlu godinu

ZVORNIK – Skupština opštine Zvornik usvojila je na današnjoj 18. redovnoj sjednici Program rada Načelnika opštine i Opštinske uprave.

Prema Programu, jedan od prioriteta u ovoj godini biće dobijanje statusa Grada za šta su u prošloj godini izvršene proceduralne pripreme, te potrebna dokumentacija upućena Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Kako je u Programu rada načelnika opštine Zvornik i Opštinske uprave Zvornik istaknuto, osnovni ekonomski cilj je intenzivan ekonomski razvoj opštine Zvornik u okviru čega će se nastaviti raditi na zapošljavanju lokalnog stanovništva. Posebna pažnja biće posvećena visokoobrazovanim mladim ljudima kroz nastavak finansiranja i realizaciju programa zapošljavanja pripravnika sa višom i visokom stručnom spremom, a posebno će napori biti usmjereni na omogućavanje sticanja prvih radnih iskustava kroz odrađivanje pripravničkog staža za djecu poginulih boraca.

U Opštinskoj upravi u kojoj je u tom cilju raspisan konkurs za prijem 18 pripravnika, od 2007. godine do danas pripravnički staž odradilo je 48 pripravnika.

Načelnik opštine će, u cilju poboljšanja položaja svih kategorija stanovništva, raditi na rješavanju njihovih problema putem stalnih kontakata sa Vladom Republike Srpske, kao i institucijama BiH.

Između ostalog, biće nastavljeno pružanje podrške u realizaciji projekta izgradnje Regionalne deponije „Crni vrh – Sjever“ čiji je završetak planiran za juni 2015. godine.

Jedna od najvažnijih aktivnosti u 2015. godini biće i iznalaženje načina za saniranje ogromnih šteta od poplava, uz preduzimanje preventivnih aktivnosti.

Biće nastavljene aktivnosti na realizaciji projekta „Izgradnja i rekonstrukcija sistema vodosnabdijevanja i kanalizacije na području opštine Zvornik“ koji podrazumijeva završetak izgradnje vodovodnog sistema „Zvornik – Sjever faza 2“, izgradnju vodovodnog sistema „Tršić“, prvu fazu izgradnje vodovodnog sistema „Lokanj – Pilica“, završetak izgradnje kanalizacione mreže u Tabancima, te nastavak započetog projekta rekonstrukcija i izgradnja vodovodne mreže u gradu.

U Programu rada načelnika opštine i Opštinske uprave u ovoj godini među brojnim aktivnostima, planirana je i realizacija mjera štednje na nivou lokalne uprave, kao i mjera za smanjenje negativnih efekata svjetske ekonomske krize, kao i provođenje ciljeva i projekata definisanih „Strategijom integrisanog razvoja opštine Zvornik 2012-2017“.

Na današnjoj sjednici odbornici su usvojili i Izvještaj o radu Načelnika opštine Zvornik i Opštinske uprave za prošlu godinu.

Načelnik opštine Zoran Stevanović ocijenio je kao veoma pozitivno usvajanje oba dokumenta, i Izvještaja i Programa rada, na šta, kako je rekao, nije bilo ozbiljnijih negativnih komentara.

– Smatram da Zvornik ima konstruktivnu opoziciju, a da lokalni parlament radi tako da zasijedanja ne traju previše dugo, pa je tako i današnje završeno za oko dva sata, dok su sjednice nekada trajale znatno duže. Zahvaljujem se svim odbornicima na konstruktivnom učešću u radu današnje sjednice, mislim da je ovo dobra poruka našim građanima da oni za koje su glasali rade odgovorno i časno svoj posao – istakao je Stevanović.

Skupština je danas usvojila još dvije odluke iz oblasti komunalnih taksi i imenovanja:

>>> Ivanović novi zamjenik načelnika opštine Zvornik

>>> Usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se