5.4 C
Zvornik
25. април 2024.

SNSD preuzima vlast u Srpcu

SRBAC – Nova skupštinska većina u Srpcu koju će činiti 11 odbornika SNSD-a i po jedan odbornik DNS-a i SP-a potvrđena je juče nakon višemjesečnih političkih previranja.

Predsjednik srbačkog DNS-a i odbornik u Skupštini opštine Ljubo Rakić potpisao je koalicioni sporazum sa SNSD-om. On je kao trinaesti odbornik pristupio SNSD-u i uz jednog odbornika SP-a dosadašnju poziciju, koja je ostala na 12 odbornika, gurnuo u opoziciju. Rakić kaže da je koalicija na nivou RS prenesena na lokalnu vlast i da je saradnja dogovorena za narednih šest godina.

– Već sutra ćemo uputiti zahtjev predsjedniku Skupštine opštine Zoranu Đukiću za sazivanje sjednice u roku od 15 dana na kojoj ćemo verifikovati novu skupštinsku većinu – istakao je Rakić.

Saglasnost za novu koaliciju dao je i Opštinski odbor SNSD-a na sjednici u ponedjeljak uveče. Osim potvrđivanja koalicije izvršene su i kadrovske promjene jer su ostavke podnijeli predsjednici Opštinskog i Izvršnog odbora Mirko Kojić i Goran Kljajčin. Za novog predsjednika Opštinskog odbora je izabran direktor Šumske uprave iz Srpca i odbornik SNSD-a Mlađan Dragosavljević, dok je na mjesto predsjednika Izvršnog odbora imenovan direktor srbačke filijale NLB Razvojne banke i odbornik Vladimir Gužvić. Dragosavljević kaže da je ovim potezom izvršena smjena generacija i podmlađivanje rukovodećih struktura koje imaju zadatak da očuvaju novu skupštinsku većinu i formiraju vlast koja će obezbijediti bolji život u Srpcu.

– Dosadašnji predsjednici su odlučili da se povuku da bi se organi partije osvježili mlađim ljudima. Naš naredni korak je sazivanje sjednice parlamenta u što kraćem roku, a zatim smjena kompletne zakonodavne i izvršne vlasti – rekao je Dragosavljević.

Nova većina će pokrenuti i opoziv načelnika Srpca Drage Ćirića, a kao jedan od kandidata za njegovog nasljednika pominje se Gužvić.

Kako bi očuvao dosadašnju većinu predsjednik srbačkog parlamenta Zoran Đukić je pozvao koalicione partnere na sastanak, ali se pozivu nisu odazvali predstavnici SDS-a i DNS-a čime je propao posljednji pokušaj da bude sačuvana aktuelna vlast. Dosadašnje partnere nije mogao da okupi ni generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak, koji ih je ubjeđivao da ostanu na okupu.

– Do sada smo organizovali četiri sastanka kako bismo sačuvali većinu, ali se nijednom nisu odazvali predstavnici SDS-a koji su najveći krivci za ovakvo stanje. Time je praktično koalicija koja je osvojila vlast na lokalnim izborima 2012. godine prestala da postoji – rekao je Đukić.

Raskol u SP-u

Opštinski odbor SP-a rasformiran je prije nekoliko dana, a na njegovo čelo je postavljen načelnik opštine Drago Ćirić koji je pristupio ovoj partiji sa još tri odbornika.

On je poslao ponudu SNSD-u za saradnju u narednih šest godina, ali je ona odbijena, jer srbački SNSD ne priznaje nove organe ove partije. Dosadašnji član SP-a i odbornik u srbačkom parlamentu Teodor Stojković odlučio je da ostane u koaliciji sa SNSD-om zbog čega će najvjerovatnije biti isključen iz partije, a socijalisti će najvjerovatnije otići u opoziciju, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se