15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

SNSD ni sutra neće prisustvovati sjednici

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da poslanici ove stranke ni sutra neće prisustvovati sjednici Predstavničkog doma. 

Majkićeva je navela da to znači da poslanici SNSD-a neće prisustvovati ni dijelu sjednice na kojem će biti razmatran prijedlog imenovanja Denisa Zvizdića iz SDA za predsjedavajućeg Savjeta ministra BiH. 

„Zvizdić potiče iz nekog drugug kruga i mi nemamo šta da podržavamo. Neće nas biti da ga podržimo“, rekla je Majkićeva novinarima u Sarajevu. 

Poslanici SNSD-a i DNS-a traže smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika DŽaferovića zbog optužbi da nije prijavio, spriječio ni procesuirao počinioce ratnih zločina nad Srbima u proteklom ratu u BiH zbog čega ne učestvuju u radu ovog doma dok je na njegovom čelu Džaferović.  

Izmjene samo u domenu borbe protiv finansiranja terorizma

Predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da bi bilo nužno da u najkraćem roku bude predložen novi prijedlog izmjena Krivičnog zakona BiH, po hitnom postupku, koje će tretirati samo definisanje pitanje borbe protiv finansiranja terorizma. 

„Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland poslao je pismo nadležnim institucijama i tijelima u BiH u kojem još jednom poziva BiH da izmijeni Krivični zakon, posebno u dijelu koji se odnosi na kažnjavanje finansiranja terorizma, i to pismo danas je bilo i na dnevnom redu Komisije“, rekla je Majkićeva Srni. 

Prema njenim riječima, na bazi onoga što su predstavnici Komiteta stručnjaka Savjeta Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma /Manival/ utvrdili prilikom boravka u BiH krajem prošle godine, konstatovano je da je s aspekta pranja novca učinjen značajan napredak. 

„Ali, rečeno je takođe, da BiH mora da napravi dodatni napor u vezi sa borbom protiv finansiranja terorističkih aktivnosti“, navela je Majkićeva. 

Ona je podsjetila da se u Domu naroda parlamenta BiH u ovom trenutku nalazi zakon koji nije dobio podršku, jer je sadržavao i članove izmjena Krivičnog zakona BiH koji se odnosi na pranje novca. 

„To je naknadno uzeto u obzir kroz taj zakon i kasnije je dovelo do toga da taj zakon padne, te da uslijedi njegovo usaglašavanje na Kolegijumu. Mislim da bi bilo nužno da u najkraćem roku bude predložen novi prijedlog zakona po hitnom postupku i da se samo definiše pitanje borbe protiv finansiranja terorističkih aktivnosti, i da to što prije krene u proceduru“, istakla je Majkićeva. 

To je potrebno, ističe ona, da BiH ne bi dospjela na „crnu listu“ zemalja visokog rizika od terorističkih aktivnosti, pranja novca i finansiranja terorizma. 

„Ovog puta Manival je sve izanalizirao, i dolazak na crnu listu ne znači obustavljanje svih finansijskih transakcija, što znači da će se o svakoj transakciji voditi dvostruka kontrola, a to znači usporavanje rada pravnih subjekata. Mnogo građana dobija novac iz inostranstva, pa će i to biti pod kontrolom, tako da bi sva ta pitanja trebalo riješiti do aprila, a to je moguće ako bude političke volje“, ocijenila je Majkićeva. 

Ona je naglasila da je poseban problem zastoj u konstituisanju vlasti u BiH, odnosno činjenica da još nisu formirani Dom naroda, kao ni zajedničke komisije u parlamentu BiH. 

„U pomenutom pismu navedeno je i da parlament ne bi trebalo da razmatra amandmane. Nema tih amandmana koje može da razmatra neko drugi, izuzev parlamenta. I to je nešto što očigledno gospodin Jagland nije znao“, zaključila je Majkićeva. 

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland poslao je pismo nadležnim institucijama i tijelima u BiH u kojem još jednom poziva BiH da izmijeni Krivični zakon, posebno u dijelu koji se odnosi na kažnjavanje finansiranja terorizma. 

Ukoliko ne bude napretka, Manival će, kako se navodi, biti primoran na pokretanje procedure za stavljanje BiH na listu zemalja visokog rizika, odnosno onih koje podržavaju pranje novca i finansiranje terorizma. 

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se