4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

SNP „Izbor je naš“: Izbor Dunovića predstavlja farsu i licemjernost politike

Novoizabrani potpredsjednik Federacije BiH u ratu je učestvovao na strani tzv. Armije BiH, a protiv većine srpskog naroda. Njegova takva odluka, čije će interese braniti i kao Srbin je legitimna. Ali nije legitimno da on bude izabran bez podrške većine u Klubu Srba Vijeća naroda Federacije BiH i to na funkciju koja po prirodi stvari to podrazumijeva, navodi se u saopštenju Srpskog narodnog pokreta „Izbor je naš“.

„I zato izbor gospodina Milana Dunovića za potpredsjednika Federacije BiH koji treba da zastupa interese srpskog naroda kao konstitutivnog u Federaciji BiH, predstavlja svu političku farsu i licemjernost politike na ovim prostorima. Tako nešto omogućeno je odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda, bošnjačkog, srpskog i hrvatskog i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj“.

U saopštenju se dalje kaže da pokret, već duži vremenski period, govori da je ta odluka pravno problematična.

„Iako je legalno donesena, ona je nelegitimna, jer su protv nje bila obojica sudija predstavnika hrvatskog i srpskog naroda. Za tu odluku glasali su samo dvojica sudija, predstavnika bošnjačkog naroda i trojica sudija stranaca koji zajedno sa po dvojicom sudija predstavnika bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda sačinjavaju Ustavni sud BiH. Zbog te činjenice, Pokret je prije više godina taj sud nazvao sudom stranaca, tim prije što upravo sudije stranci presudno utiču na donošenje odluka u takvom sudu“, kaže se u saopštenju.

U ovom pokretu navode da je to još značajnije ako se doda činjenica da je Ustavni sud BiH zajednički organ u kojem se odluke donose većinom, dok u svim drugim zajedničkim organima BiH (gdje nema stranaca) odluke se donose konsenzusom, tj. da na svaku odluku moguće je staviti svojevrsni veto od strane predstavnika srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda i njihovih institucija.

„Zato Pokret smatra važnim da se pokrene postupak koji bi odluku Ustavnog suda o konstitutivnosti sva tri naroda i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj proglasio ništavnom. I to, ne samo, što je pravno problematična, nelegitimna, što omogućava političku farsu i licemjernu politiku, već i zato što je ona u svojoj suštini neprovodiva“, ističu u ovom pokretu.

„Faktički, na prostoru bivše SR BiH postoje nacionalne teritorije koje imaju u političkom smislu snagu entiteta i na kojima se nalazi jedan većinski narod u odnosu većem od 95 procenata na druge“.

Nije normalno, dodaju, da nekoliko procenata Srba, koliko ih ima u Federaciji BiH mogu suštinski odlučivati, pa i stavljati veto na razne ekonomske projekte, izbor simbola identiteta i drugo, tim prije što Klub Srba u Vijeću naroda FBiH u suštini ne funkcioniše, kao što nije normalno i da nekoliko procenata Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj na navedene načine djeluje.

„U slučaju Republike Srpske najbolji primjer jeste što je nekoliko procenata Bošnjaka i Hrvata pomoću korišćenja tzv. vitalnog nacionalnog interesa osporilo želju većinskog srpskog naroda da Republika Srpska ima himnu Bože pravde i grb Nemanjića i faktički primoralo Srbe da imaju druge zvanične nacionalne simbole“, kaže se u saopštenju.

„Ukidanje odluke o konstitutivnosti omogućilo bi i ukidanje entitetskih vijeća naroda koja su suvišna, stvaraju probleme i opterećuju budžet“.

„Iz svih gore navedenih razloga, prije ili kasnije, na dnevni red će morati doći rasprava o odluci Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti“, zaključuje se u saopštenju SNP „Izbor je naš“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se