5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

SIPA istražuje napade na imama

SARAJEVO – Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uključili su se u istragu napada na imama iz Trnova kod Velike Kladuše Selvedina Beganovića iz kojeg stoje vehabije.

Beganović je od Nove godine napadnut čak četiri puta, ali za to niko nije osumnjičen iako je imam rekao da iza napada stoje pripadnici vehabijskog pokreta.

Portparol SIPA Kristina Jozić kazala je da sprovode pojačane aktivnosti na prikupljanju i proširivanju obavještajnih saznanja i informacija kako bi došli do napadača na imama.

– Ove aktivnosti preduzeli smo nakon što su ponovljeni napadi na imama Beganovića. Sva prikupljena obavještajna saznanja SIPA prosljeđuje nadležnom policijskom organu – kaže Jozićeva.

Portparol Uprave policije MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić kaže da, ni poslije sprovedene kriminalističke obrade nad četiri lica privedena nakon posljednjeg napada ne može da potvrdi da je neko od njih za to odgovoran.

– Policija vrši pojačane obilaske i preventivne mjere kad je u pitanju zaštita Beganovića i njegove porodice. On nema direktnu zaštitu 24 časa niti je to od nas zahtijevano – kaže Šiljdedić.

Beganović ni poslije četiri pokušaja ubistva nema stalnu policijsku zaštitu. Njegovi prijatelji kažu da on to nije tražio jer u policiji postoje oni koji štite njegove napadače.

Beganović je četvrti put napadnut u subotu ispred imamske kuće. Policija je Beganovića odvela u Dom zdravlja u Velikoj Kladuši gdje su mu sanirane povrede od uboda nožem u predjelu plećke, nadlaktice i grudnog koša. Beganovića su vehabije u posljednjih dva i po mjeseca napale još tri puta i nanijeli mu povrede nožem. Napadi na imama Beganovića nastavljeni su i putem islamističkih portala koji su objavili pismo izvjesnog Dženaila Karajića koji tvrdi da je Beganović napao njega.

Istovremeno se ponavljaju napadi i na imanje braće Keserović – Mirsada, Jasmina i Almira, koji su podržali Beganovića. Hajka na Beganovića otpočela je nakon što je javno kritikovao vehabijskog vođu Huseina Bilala Bosnića i sve masnovnije vrbovanje i slanje mladih Bošnjaka na ratište u Siriju. Bosniću se sudi u Sudu BiH zbog organizovanja odlazaka džihadista iz BiH na ratišta u Irak i Siriju.

Pismo

Ale Šiljdedić kaže da je policiji poznat sadržaj pisma koji je Dženail Karajić uputio pojedinim medijima i da to provjeravaju.

– Pratimo i izvještavanje medija u vezi sa dosadašnjim napadima na imama Selvedina Beganovića. Za sada ne mogu da kažem da li Karajić ima ili nema veze sa dosadašnjim napadima, odnosno da li je direktno povezan s tim napadima – kaže Šiljdedić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se