18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Ruski naučnici napravili lijek protiv Alchajmerove bolesti

Uspjeh naučnika dalekoistočnog federalnog univerziteta

Novi lijek doprinosi raspadu amiloida u mozgu – prema jednoj hipotezi, upravo je gomilanje beta-amiloida uzrok nastanka Alchajmerove bolesti, a njihovo gomilanje dovodi do slabljenja pamćenja, pažnje i drugih kognitivnih sposobnosti, prenose Fakti.org.

Naučnici Dalekoistočnog federalnog univerziteta u Rusiji napravili su novi lijek za liječenje Alchajmerove bolesti, planirano je da klinička ispitivanja na čovjeku počnu 2016. godine, saopštio je univerzitet.

„Naučnici Dalekoistočnog federalnog univerziteta napravili su unikalnu supstancu – njena struktura se još ne objavljuje, ali je poznato da se takva sredstva koriste prilikom liječenja kardiovaskularnih bolesti za sprečavanje nastanka tromba“ – navodi se u saopštenju.

Naučnici su otkrili da supstanca doprinosi raspadu amiloida u mozgu – prema jednoj hipotezi, upravo je gomilanje beta-amiloida uzrok nastanka Alchajmerove bolesti, a njihovo gomilanje dovodi do slabljenja pamćenja, pažnje i drugih kognitivnih sposobnosti.

Nakon sprovedenih laboratorijskih ispitivanja na životinjama i ćelijskim strukturama, naučnici Dalekoistočnog federalnog univerziteta su utvrdili da se količina amiloida smanjuje – sasvim je moguće da će taj lek moći da olakša život pacijentima s Alchajmerovom bolešću.

Kolektiv naučnika Dalekoistočnog federalnog univerziteta trenutno pristupa pretkliničkim ispitivanjima lijeka.

Taj posao se obavlja u okviru federalnog namjenskog programa „Razvoj farmaceutske i medicinske industrije“ („Farma-2020“) u saradnji sa Istraživačkim institutom za hemijsku raznolikost Centra za visoke tehnologije „HimRar“ – svjetskim liderom u proizvodnji lijekova.

Naučnici računaju da će do kraja 2016. godine dobiti „prototip tablete“ spremne da klinička ispitivanja na ljudima.

Pretklinička ispitivanja će se istovremeno vršiti na Dalekoistočnom federalnom univerzitetu i u „HimRar“, koji se nalazi u Podmoskovlju.

Do ovog trenutka u „HimRar“ su aktivno radili na supstanci, ali će već u februaru predati uzorke kolegama sa Dalekoistočnog federalnog univerziteta, kako bi ovi mogli da započnu testiranje laboratorijskim životinjama.

Alchajmerova bolest je degenerativna bolest mozga koja se manifestuje kao progresivno smanjenje inteligencije.

Prema statističkim podacima, posle dijagnostikovanja bolesti, čovjek u prosjeku živi oko sedam godina, a samo tri odsto pacijenata proživi duže od 15 godina.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se