12 C
Zvornik
20. април 2024.

Rusija traži da Zagreb spriječi odlazak Hrvata u borbe u Ukrajinu

ZAGREB – Rusko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je izrazilo zabrinutost i šokiranost činjenicom da u sukobu u Ukrajini sudjeluju hrvatski dobrovoljci na strani ukrajinske vojske te pozvalo Zagreb da to spriječi.

„Moskvu je zabrinula i šokirala izjava za javnost potpredsjednice hrvatske vlade i ministarke spoljnih i evropskih poslova Vesne Pusić, kojom je potvrdila da u trenutnom sukobu u Ukrajini sudjeluju hrvatski dobrovoljci na strani ukrajinske vojske, a da nije dovela u pitanje zakonitost takvog sudjelovanja hrvatskih građana u operacijama koje provode ukrajinske vojne strukture“, navodi se u priopštenju.

Pusić je u srijedu potvrdila da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini, ali isključivo u redovnoj ukrajinskoj vojsci.

„Pozivamo Zagreb i druge vlade čije su državljane unovačile ukrajinske oružane snage, da spriječe tu izopačenu praksu“, ističe se u saopštenju ruskog MVP-a, uz napomenu da je to naročito važno u ovom presudnom i teškom periodu provođenja mirovnog sporazuma iz Minska u cilju normalizacije stanja na jugoistoku Ukrajine.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je u četvrtak govoreći o odlasku hrvatskih državljana u rat u Ukrajini rekao da je to „uobičajena pojava“ te kako je važno „da to nije povezano s terorizmom“.

U saopštenju ruskog MVP-a se tvrdi da je, po dostupnim informacijama, nekoliko hrvatskih državljana pristupilo „Azov-u“, koju su osnovale snage krajnje desnice.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se