15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Rješenje MUP-a protiv Džomića politički motivisano

Rješenje crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/, koje se odnosi na uskraćivanje boravka u Crnoj Gori svešteniku Veliboru Džomiću, politički je motivisano i nema uporište u pravnim propisima ove države, ocijenio je Pravni savjet Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve. 

Pravni savjet analizirao je sve aspekte, kako su rekli, nezakonite deportacije DŽomića, koje je izazvalo veliku pažnju javnost i ogorčenje među sveštenstvom, vjernicima i građanima Crne Gore i šire. 

„Pravni savjet konstatovao je da odbijanje da se izda dozvola za privremeni boravak u Crnoj Gori Džomiću i nezakoniti postupci koji su tim povodom vođeni jasno ukazuju da je riječ o diskriminaciji, a da je rješenje MUP-a ideološki i politički motivisano, te da kao takvo nema uporište u ponašanju Džomića i pravnim propisima Crne Gore“, ističe se u saopštenju. 

Na taj zaključak, kako su rekli iz Pravnog savjeta, upućuje činjenica da je MUP kao formalni osnov da Džomiću odbije zahtjev za boravak cijenio „mišljenje Agencije za nacionalnu bezbjednost /ANB/“ koje nije ovjereno, a potpisano je od neovlašćenog lica. 

„Javnost treba da zna da protiv sveštenika Džomića tokom njegovog dvadesetogodišnjeg boravka u Crnoj Gori nikada nije pokrenut nijedan sudski postupak kojim bi se dokazala bilo kakva njegova nezakonita djelatnost protiv države Crne Gore“, naveli su u Pravnom savjetu Mitropolije. 

Kako se navodi u saopštenju, Upravni sud je do sada presudama tri puta ukidao rješenja MUP-a kao nezakonita, zbog toga što je stanovište Suda da akti ANB-a moraju biti obrazloženi, odnosno da u njima mora biti navedena konkretna radnja ili aktivnost koja bi DŽomiću ili bilo kojem građaninu bila stavljena na teret. 

„Odbijanje zahtjeva za privremeni boravak i činjenica da je pri istom činjeničnom i pravnom osnovu došlo do poništenja konačnih rješenja drugostepenog organa MUP-a ukazuje da je jedini zaključak da MUP ne poštuje sudske odluke“, ocijenjeno je iz Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske. 

Postupanje MUP-a, kako su rekli, predstavlja i direktno kršenje međunarodnih konvencija, a posebno međunarodnih odredaba o spajanju porodice i poštovanju prava djece. 

Pred Upravnim sudom je, kako se navodi, pokrenut postupak izdavanja privremene mjere za odlaganje izvršenja rješenja o odbijanju zahtjeva za odobravanje privremenog boravka, do pravosnažnog okončanja spora. 

„Velibor Džomić do sada je više puta iskazao poštovanje prema državi i njenim odlukama, čak i u slučaju izvršenja nezakonitog rješenja kojim mu je naloženo da hitno napusti Crnu Goru. Posebno je nedopustiv medijski pritisak koji se od MUP-a ovih dana vrši s ciljem opravdanja donošenja nezakonitog rješenja“, ističe se u saopštenju. 

Iz Pravnog savjeta su rekli da u ovom slučaju nije riječ samo o progonu Džomića nego i da se se na isti način postupa i prema drugim sveštenicima i monasima Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija SPC u Crnoj Gori. 

„Ne treba gubiti iz vida da se progon pravoslavnog sveštenstva provodi u trenutku kada se pristupa pripremi novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori. Cilj progona se ogleda i u nedopustivom pritisku na Mitropoliju koja je temelj istorijskog, državnog i sveukupnog indetiteta Crne Gore“, piše u saopštenju. 

Pravni savjet pozvao je izvršnu vlast da prekine sa, kako su naveli, nezakonitom praksom progona pravoslavnih sveštenika u Crnoj Gori i time zaštiti ugled države Crne Gore i elementarna ljudska prava. 

ANB-a je ostala pri stavu da Velibor Džomić predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost Crne Gore 

Agencija je juče popodne, na upit iz MUP-a, odgovorila da se nisu promijenile okolnosti u vezi sa bezbjednosnom procjenom za protojereja SPC u Crnoj Gori, prenijeli su crnogorski mediji. 

Time je crnogorski MUP, praktično, obavezan da striktno poštuje Zakon o strancima i ne dozvoli ulazak Džomića u Crnu Goru. 

Džomić je u nedjelju, 8. februara, napustio Crnu Goru, nakon što je u podgoričkom Centru bezbjednosti uzeo rješenje MUP-a. 

Džomićev Advokat Zoran Piperović izjavio je da bi MUP mogao da zabrani povratak Džomića u Crnu Goru, ukoliko ANB potvrdi da je njegov branjenik opasan po nacionalnu bezbjednost. 

Džomić se trenutno nalazi u Trebinju. 

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se