15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

REC-ov projekat rezultirao izradom studije

ZVORNIK – Međunarodna organizacija Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) sprovodi projekat pod nazivom „Podrška lokalnim zajednicama u regionu Zapadnog Balkana u implementaciji integrisanog upravljanja otpadom i koncepta 3R“.

Cilj projekta kojim je obuhvaćen i Zvornik među 11 opština iz Srbije, Crne Gore i BiH, je da se pomogne uvođenje integrisanih i održivih strategija upravljanja otpadom u ovim lokalnim zajednicama.

– Do sada je urađena procjena trenutnog stanja u oblasti upravljanja otpadom, održana je radionica za predstavnike opštinskih vlasti na kojoj je predstavljen teorijski okvir značajan za razumijevanje integrisanog upravljanja čvrstim otpadom i koncepta 3R (Reduce, Reuse and Recycle, odnosno smanji, ponovo koristi i preradi), te su istražene mogućnosti i date preporuke za preduzimanje odgovarajućih mjera i aktivnosti kojima bi se isti uveli u praksu upravljanja otpadom – rekla je šef opštinske Službe za javne nabavke, razvoj i međunarodnu saradnju Mila Knežević.

Sve do sada urađeno nalazi se u studiji pod nazivom „Podrška implementaciji koncepta 3R u slivu rijeke Drine – Preporuke za unaprijeđenje lokalnih praksi upravljanja otpadom“ koja je objavljena na internet stranici Regionalnog centra za životnu sredinu i magazina „Green Horizon Online“.

Opštine koje su obuhvaćene projektom su u BiH Goražde, Kladanj, Foča, Višegrad i Zvornik, u Srbiji Loznica, Bajina Bašta i Priboj i u Crnoj Gori Bijelo Polje, Mojkovac i Pljevlja.

Projekat čija je relizacija počela u junu 2014. godine, rezultirao je izradom Studije koja će biti polazna osnova za dalje aktivnosti opština na ovom polju kao i potencijalna podrška REC-a za određene projekte u opštinama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se