-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Radnici manje na bolovanju

BANJALUKA – Zaposleni u RS prošle godine izostali su sa posla oko 1,6 miliona radnih dana, a prosječno trajanje bolovanja bilo je sedam dana.

Godišnja analiza bolovanja koju je obavio Sektor za zdravstvo i kontrolu Fonda zdravstvenog osiguranja RS pokazala je da je lani s posla u prosjeku mjesečno odsustvovalo oko 9.100 radnika. Kada se statistika iz 2014. uporedi sa 2012. godinom, kada je sa posla svakog mjeseca izostajalo 10.500 ljudi, evidentno je da je opao broj radnika koji zbog bolesti ili povreda ne idu na posao.

– Najčešći razlozi zbog kojih su radnici lani bili na bolovanju su povrede, a zatim bolesti mišićno-koštanog sistema, tumori, bolesti sistema krvotoka, bolesti u vezi sa trudnoćom i duševni poremećaji – kažu u Fondu.

Trošak Fonda zdravstva u prošloj godini za bolovanja koja su duža od 30 dana iznosio je oko 9,7 miliona, dok je u 2013. bio 10,2 miliona KM.

– Razlog manjeg troška Fonda za bolovanja u odnosu na ranije godine je manji broj radnika na bolovanju – kazali su u Fondu zdravstva.

U Fondu podsjećaju da bolovanja do 30 dana odobravaju porodični ljekari i ona idu na teret poslodavca, dok bolovanja duža od 30 dana odobravaju posebne komisije koje imenuje Zavod za medicinu rada i sporta i Fond zdravstvenog osiguranja i ona idu na teret Fonda. U regionu dominira praksa da poslodavac obezbjeđuje platu do 40 dana, što govori da su poslodavci u RS u tom pogledu manje opterećeni nego u drugim zemljama, piše Glas Srpske.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodrag Femić rekao je da manji broj zaposlenih na bolovanju ne znači da je i manje bolesnih, već pokazuje da mnogi bolesti preguraju radeći.

– Da ne bi ugrozili proces rada, sve više zaposlenih se odlučuje da ne otvori bolovanje – istakao je Femić.

Prema njegovim riječima, interesantno je da se ljudi sa višim obrazovanjem teže odlučuju da idu na bolovanje.

– Zašto je to tako i zašto visokoobrazovani češće odustaju od bolovanja kada su bolesni nego ostali radnici, ne može se reći, jer na to sigurno utiče mnogo faktora. Ipak, tačno je da oni rade i kada su bolesni – dodao je Femić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se