18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

„Procurio“ ruski plan o aneksiji istočne Ukrajine?

LONDON/MOSKVA – Moskva već više od 12 meseci planira aneksiju dijelova Ukrajine, o čemu svedoči plan koji je „procurio“ iz kancelarije ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi britanski list „Indipendent“ pozivajući se na navode objavljene u ruskom listu „Novaja Gazeta“.

Putinova kancelarija je, prema tim navodima, obradila detaljnu „mapu puta“ o tome kako bi „proruska struja“ mogla da omogući Moskvi da se dokopa Krima i nekih istočnih provincija, samo par nedelja prije svrgavanja ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i izbijanja krize u Ukrajini, prenosi londonski dnevnik.

Prema dokumentu u koji je „Novaja Gazeta“, kako navodi, imala uvid, Rusija je identifikovala Janukoviča kao „politički propalog“ i iznijela plan po kojem će „puč“ pokrenuti događaje koji će, na kraju, dovesti do širenja Rusije.

Senzacionalni navodi objavljeni u ruskom listu, jednom od poslednjih nezavisnih u Rusiji, koji je nedavno nominovan za Nobelovu nagradu za mir 2015. za istraživački rad, nisu mogli da budu provereni iz nezavisnih izvora, napominje „Indipendent“.

Dokument za koji se tvrdi da je procurio je, kako piše ruski list, dostavljen Putinovoj kancelariji na razmatranje između 4. i 12. februara 2014. godine, istog mjeseca kada je Janukoviča smjenio ukrajinski parlament.

Među istaknutim detaljima plana navodi se „pežorativna ocjena o Janukoviču, koga je Rusija kasnije predstavila kao žrtvu puča i jedinog legitimnog lidera Ukrajine“.

U jednom dijelu dokumenta ističe se potreba za destabilizovanjem događaja u zapadnoj Ukrajini i ukazuje da je, da bi se pokrenuo proces proruske struje na Krimu i teritorijama istočne Ukrajine, potrebno stvoriti događaje koji će tom procesu dati političku legitimnost i moralno opravdanje, prenosi „Indipendent“.

U nedavnim komentarima o ukrajinskoj krizi u intervjuu ruskoj državnoj televiziji, Putin je ponovo porekao da njegova vlada pruža podršku proruskim aktivistima na istoku Ukrajine, podseća britanski list.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se