14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Prisustvo Džaferovićevom predsjedavanju bilo bi ravno izdaji

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas da poslanici te stranke ne mogu sebi dozvoliti da sjede u parlamentu kojim predsjedava Šefik Džaferović, koji ima određenu vrstu hipoteke iz ratnog perioda, jer bi to bilo ravno izdaji. 

Komentarišući Džaferovićeve najave da bi poslanici koji ne prisustvuju sjednicama Predstavničkog doma mogli da budu sankcionisani, Košarac je istakao da su takve vrste pritisaka besmislene. 

„Pritisak da će neko ostati bez nekih primanja zato što traži smjenu čovjeka koji ima ratnu hipoteku, potpuno je besmisleno u smislu da će to uticati na našu odluku i da ćemo mi prisustvovati sjednicama Predstavničkog doma ukoliko nas neko zastraši“, rekao je Košarac novinarima nakon sjednice Proširenog kolegijuma Predstavničkog doma. 

Prema njegovim riječima, primjetno je da je Džaferović dodatno zabrinut i zaplašen i da zbog toga postavlja smiješne teze da postoji način i mogućnost da će neko poslanike SNSD-a bilo kojom mjerom da disciplinuje. 

„Nas plaćaju građani Republike Srpske i mi imamo svu odgovornost prema njima, a ne prema Džaferoviću i onima koji se plaše da podrže našu inicijativu, a to su prije svega poslanici iz Saveza za promjene. Mogu da pričaju o smanjenju ili oduzimanju plata, mi od našeg stava nećemo odustati, jer je to odraz stavova ljudi u Srpskoj“, naglasio je Košarac. 

On je naveo da je SNSD i danas Kolegijumu i Proširenom kolegijumu Predstavničkog doma uputio inicijativu za smjenu DŽaferovića, ali da ona nije dobila podršku. 

Košarac je najavio da će i sutra ponovo da pokrene istu inicijativu na samoj sjednici Predstavničkog doma. 

„SNSD neće mijenjati svoj stav o Džaferoviću i dalje ćemo koristiti sve mehanizme da pokrenemo proceduru za njegovu smjenu, jer smatramo da postoji njegova politička odogovornost. Dok je Džaferović predsjedavajući Predstavničkog doma i član Kolegijuma, SNSD neće učestvovati u radu Predstavničkog doma u plenarnom dijelu sjednice“, poručio je Košarac. 

On je pozvao sve poslanike u Predstavničkom domu da podrže inicijativu o razrješenju Džaferovića. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefik Džaferović rekao je da je na današnjoj sjednici Kolegijuma Predstavničkog doma raspravljano o neprisustvovanju poslanika sjednicama Predstavničkog doma i njihovim obavezama u vezi s tim. 

„Neprisustvo sjednicama, prema Kodeksu ponašanja poslanika, povreda je dužnosti poslanika i propisana je novčana kazna za takvo postupanje, ali mi ne možemo taj Kodeks još da primjenjujemo. Kolegijum je odlučio da zatraži od Komisije za ljudska prava Predstavničkog doma, kada bude konstituisana, da budu doneseni provedbeni akti vezani za Kodeks kako bi moglo početi njegova primjena“, pojasnio je Džaferović. 

Tvrdeći da nema nikavih hipoteka i da je „ponosan na svoju ulogu u ratu“, Džaferović je podsjetio da je sam pozvao Tužilaštvo BiH da se što prije odredi o tvrdnjama potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe. 

„Ukoliko protiv mene bude pokrenut krivični postupak, ja ću odmah, nečekajući ishod postupka, sam odstupiti sa mjesta predsjedavajućeg Predstavničkog doma“, rekao je Džaferović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se